Logga in

Montören om avfallskraven: “Det är väldigt omodernt”

Publicerad
12 maj 2025, 08:32

Montören och vd:n hanterar mycket avfall i jobbet. Det som ställer till mest huvudbry är att försöka tolka diverse regler och bestämmelser. 

Mikael Sigrén är vd på firman Tälje VVS. Han började som rörmokare och utbildade sig senare också till kyltekniker. Han kan jämföra skillnaderna i hur man måste hantera och dokumentera avfallet. 

Läs också:
Är det sant att man måste ha transportdokument – har du koll på avfallskraven?

Läs också:
”Framtiden kommer att handla mycket om digitalisering”

– Regelverket är inte enkelt, inte minst på kylsidan är det väldigt svårt. På rörsidan har de utvecklat informationen mycket mer, så det är mer lättanvänt än på kylsidan, säger han.
Det som ska fyllas i kan kännas “oändligt” och inte minst det juridiska myndighetsspråket kan vara svårt att ta till sig. 

– Det hänvisas till en lagbok och det är väldigt styltigt, det är svårt att lära sig paragrafer. Vid större jobb har man sju, åtta sidor som ska fyllas i.

Han har skaffat tillstånd för att frakta farligt gods och har genomgått en särskild utbildning för att transportera det. Något som behövs framför allt när man ska frakta bort uttjänta värmepumpar. 

– Hur man behöver göra beror på, har vi en luft-luft-värmepump som vi tömmer ur köldmediet på så klassas det som farligt avfall men det är helt andra regler om man tar värmepumpen i sin helhet. Att ta hand om och flytta runt på en värmepump är ett tungt arbete, så det är det jobbigaste avfallet på alla sätt, säger Mikael Sigrén. 

Han önskar sig en tydligare och enklare dokumentation och berättar att han har gjort en egen lathund utifrån alla dokument för att samla det underlag han måste komma ihåg. I övrigt är det för många papper och för lite digitala lösningar, menar han.

– En smart app hade varit någonting för avfallshantering. Vi sköter ju arbetsordrar digitalt men en större del digital dokumentering för avfall från kyljobb hade varit klockrent, säger Mikael Sigrén. 

Förutom pappersarbetet som ska upprättas och sparas för olika instanser så tycker han också att utformningen och språket försvårar arbetet med att göra allt rätt. 

– Det är väldigt omodernt alltihopa, de har gjort ett faktablad som grundar sig i lagboken med väldigt styltigt språk. Att förstå, tolka det här och göra rätt tycker jag är det svåra. 

Läs också:
“Rotjobben innebär mycket merarbete med administration”

Hanteringen är enklare på rörsidan än när det handlar om kyla, menar han.

– Jag tycker att VVS har förenklat det mer. Det känns som att kyla ligger efter lite, det är färre som jobbar med det, det är en mycket mindre bransch och inte lika många som driver på utvecklingen i det avseendet. Branschen har inte varit fullt så reglerad tidigare, backar du tio-femton år så höll lite vem som helst på med det där, satte upp luft-luft utan kylcertifikat och så vidare. Kylbranschen är ganska ung i att vara uppstyrd.