De drog två kilometer rör i hallen: ”Specialare under spiraltrappan”
På den lilla familjefirman gör de allt tillsammans och gillar att jobba hårt. Som när de drog två kilometer rör under bygget av en stor hall och fick fixa särskilda anpassningar för att få in allt rätt.
Jonny Andersson, 34, driver Andersson & Nilsson Rör & Oljeinstallationer tillsammans med sin pappa, som startade firman för exakt 40 år sedan, och en tredje delägare. De är ofta med och bygger stålhallar.
– Det är mycket rör i en sådan där kåk, man är på jobbet före sex på morgonen och tar kanske 20 minuters rast på hela dan, annars hinner man inte med, säger han.
Läs också:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”
Läs också:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”
Även om det kan vara stressigt och mycket att göra så skulle han inte vilja ha det på något annat sätt.
– Det bästa med yrket är att man får se nya platser hela tiden och att det ena projektet inte är det andra likt. Jag skulle inte kunna sitta på kontor 24/7, jag får spring i benen av det. Min pappa har tagit kontorsbiten på firman, han gör det på kvällarna efter att vi jobbat. Vi har ingen annan på kontoret så vi får ta den biten tillsammans med kollegan Martin som är den tredje delägaren.
Många av deras jobb i Stockholmsområdet är rörinstallationer vid nyproduktion av stålhallar som sedan ska hyras ut till sådant som bilförsäljare och verkstäder.
– Vi gör ingenting i plattan för de köper dem färdiga med avlopp i, så allting annat gör vi. Det är värmen, kylan, tryckluft, brandpost. Det är väldigt mycket kyla i hallarna på ett sätt som det inte var för fem år sedan. Jag tror det ställs andra krav på att de ska kunna hålla viss temperatur i kontorsytor nu. Kylan är det som kostar mest, all flex och kopparrör och shuntar, säger Jonny Andersson.
Att få till rätt temperatur i hallarna är ofta en utmaning, enligt honom.
– Vi jobbar med att dimensionera rätt med kyla till kontorsytorna men det blir ofta ändå för varmt. Solen värmer på plåtväggarna och alstrar ännu mer värme. Om du går till en sådan hall och känner på väggarna så är det stekhett en varm dag. Har du stora skyltfönster i en trappuppgång dessutom blir det som ett växthus därinne. Annars är det otroligt bra jobb där för det är raksträckor där man kör lift, inget knussel och ofta gott om utrymme.
Uppdrag som syns på bilderna till den här artikeln var också i en stålhall där det krävdes mängder med material för att göra VS-biten.
– Det var två kilometer rör som gick åt där. Det är ändå inte svårt största, i Älta gjorde vi en hall som var dubbelt så stor, fyra våningar. Där hade vi tre bergvärmepannor sammankopplade och bergvärmepumpar ned till borrhålen, det var 114 i rostfritt upp på kylan, det var ganska grovt jobb många kvällar.
Var det någon del i processen som stod ut?
– Det blev en specialare under spiraltrappan. Där skulle vi gå under trappan för att komma förbi med hela rörstråket. Under och sedan upp igen på andra sidan på ett snyggt och funktionellt sätt och inte krocka med något annat.
Hur gick det?
– Det gick snabbt, bara man kunde stå på plats och planera. Det är svårt att få en verklig bild av ritningen tycker jag.
Läs också:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”
Är du nöjd med resultatet?
– Ja, det blev bra. För mig är det verkligen viktigt hur det ser ut. Jag blir tokig om det sitter snett någonstans, går och stör mig. Man ska kunna ha resultatet hemma och ändå vara stolt över att man har satt dit det. Förutom det funktionella är det också viktigt med yrkesstolthet kring hur det ser ut.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen