Logga in

Är det sant att man måste ha transportdokument – har du koll på avfallskraven?

Publicerad
12 maj 2025, 05:00

Installatörer drabbas av en “sjuk” administration för att kunna hantera farligt avfall, menar IN som vill se förenklade regler.

Avfallslagstiftningen är en stor sak för både el- och VVS-installatörer. Är det inte en fråga som väcker huvudbry så har man inte koll på lagarna, menar Terese Kuldkepp, hållbarhetsexpert på Installatörsföretagen, IN. 

Läs också:
Montören om avfallskraven: “Det är väldigt omodernt”

Läs också:
“Rotjobben innebär mycket merarbete med administration”

– Det är mycket att göra och mycket som är svårt att förstå när det gäller regelverken man ska följa. Det håller vi på och driver som en fråga, för det är en sjuk administration som många företag drabbas av, säger hon.

Det hon pratar om är både att bedöma vad som är farligt avfall och hur man ska hantera och dokumentera det. 

– Är ett företag ute hos kund och byter ut en del eller en hel värmepump så ska de först bedöma vad av det som är farligt avfall och om de ska transportera farligt avfall så måste de upprätta ett transportdokument innan de sätter sig i bilen där avfallskoden för avfallet och annat ska ingå, varifrån det kommer och vart det ska föras. Sedan ska de göra en anteckning och dokumentet ska bara finnas medan de transporterar men sedan ska det finns en annan anteckning som ska sparas i ett antal år om att transporten ägt rum och den ska in i Naturvårdsverkets avfallsregister senast två arbetsdagar efter att transporten ägt rum, säger Terese Kuldkepp.

Till henne har en av de stora installationskoncernerna sagt att de uppskattar att det går en heltidstjänst till administration av avfallshantering per fyra tekniker. Från medlemsföretag får hon frågor om vilka krav lagstiftningen ställer. Är det verkligen sant som länsstyrelsen sa, undrade en företagare, att man måste ha transportdokument på alla resor? 

– Det verkar vara så. Det är svårt för företagen att ha en enhetlig rutin och det grundar sig i definitionen av avfallsproducent. Enligt Naturvårdsverket anses man vara avfallsproducent om avfallet har uppkommit som en följd av den tjänst man är anlitad att göra. Om du har anlitats för att reparera en diskmaskin kan man anse att avfallet uppkommer som en del av reparationen. Men om diskmaskinen ska bytas ut så är det kunden som är avfallsproducent. Det är en gråzon som är komplicerad för företagen, säger Terese Kuldkepp.

IN har nyligen haft ett möte på näringsdepartemtentet med målet att firmor ska få det lättare att förstå regelverket och kunna minska administrationen kring avfallshanteringen. 

Mycket kretsar kring definitioner. Vad är avfall, när har det blivit avfall, vem har skapat avfallet? En sak många har det svårt med är att sådant som ska slängas räknas som avfall under tiden det körs iväg från kund, vilket gör att det måste dokumenteras och hanteras på ett särskilt sätt under resan.

Läs också:
”AI kan varna för kommande fel innan de inträffar”

– Om installatörerna kan få ta sakerna till sina lokaler och först där bedöma om det är avfall så slipper de all dokumentation runt avfallshantering under transport. Har man en inplastad kabel i bilen så får man köra vart man vill med den men om du öppnat den, använt 75 procent och har lite spill över, då är det avfall och måste dokumenteras. Det finns ingen miljönytta i den här dokumentationen. Det viktiga är ju att miljöfarliga ämnen inte får hamna fel i slutändan.