Logga in

Den tysta revolutionen

Publicerad
16 jun 2022, 15:01
| Uppdaterad
17 jun 2022

På familjens landställe i Stockholms skärgård har det skett ett systemskifte, helt i det tysta. Privatekonomin har avgjort framtidslösningen för uppvärmning av fritidshusen, skriver VVS-Forums Eva-Maria Fasth.

På vart och vartannat fritidshus sitter en grå låda. Ute på ön finns det ingen fjärrvärme utan alla har värmt upp sina stugor med svindyr direktverkande el och med braskaminer.

FX-ventilation har en lägre energiförbrukning än FTX, även om elanvändningen ökar
”Värmepumpar sparar alltid energi”

Värmepumpar blir hårdvaluta när kunder vill ha snabb hjälp.
Osålda värmepumpar löser leveransproblem

Men nu har alltså något hänt. Luft/luftvärmepumpar har ersatt de gamla elradiatorerna, som blivit så dyra i drift att man måste vara höginkomsttagare för att ha råd att använda dem.

Innan vi blev med värmepump ramlade räkningar från Vattenfall ner i brevlådan på över 10 000 kronor i månaden under januari–mars.

För 18 år sedan införskaffade vi en luft/luftvärmepump som det börjar bli hög tid att byta ut. Hela familjen älskar pumpen, inte minst för att den också fungerar som AC på sommaren.

Men den som köper en värmepump i Sverige premieras inte särskilt mycket – ett sänkt rotavdrag på 30 procent av arbetskostnaden är det som bjuds. Fransmännen får ett skatteavdrag på upp till 40 procent för värmepumpinstallationer.

Ändå har värmepumpinstallerandet vuxit till en folkrörelse här hemma. I dag har en miljon svenska småhusägare installerat värmepumpar.

Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott har i en rapport dragit slutsatsen att värmepumpen kan göra Sverige fossilfritt om 40 år. Sveriges samlade värmepumpar ger fem gånger mer energi än alla vindkraftverk i landet.

”De verkliga hjältarna finns i värmepumpsbranschen”, brukade Tomas Kåberger säga, när han var generaldirektör på Energimyndigheten.

Leverantörernas väntetider blir allt längre. Så hur klarar efterfrågan?
Äntligen – här kommer den nya värmepumpen

Värmepumpsbranschen har i vilket fall världens chans att bli en vinnare i den gröna energiomställning som pågår i hela Europa.