Logga in

Småbarnspappans bästa tips till VVS-montörer som vill starta eget

Publicerad
24 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
20 jun 2024

Lågkonjunktur och osäker framtid, när är egentligen bästa tiden att starta den där egna firman? Markus Dorsch och hans kolleger gjorde det när förutsättningarna var som sämst – i dag har de en omsättning på 25–30 miljoner.

Marcus Dorsch:
”Vi tänkte att klarar vi det här så klarar vi allt”

Läs också:
Han startade eget i Pajala: ”Har varit fullt upp sedan starten”

Markus Dorsch och hans kolleger Robert Arestav och Peder Molander ville egentligen vänta tills småbarnsåren var över, men, trots fullt upp därhemma och pandemi startade de VVS-företaget Rörteamet 2021. Här är Markus Dorschs bästa tips till andra som går i starta eget-tankar.

Marcus Dorsch. Foto: Rörteamet

1. Nöjda kunder

– Kundnöjdheten är superviktig i alla led, från första telefonsamtalet till slutprodukten. Vi håller tiden, hör av oss när vi är på väg och gör ett bra jobb. Det har bara rullat på, en nöjd kund leder till nya jobb.

2. Trivseln viktig

– Den största skillnaden mot att vara anställd är att man som egenföretagare jobbar i princip dygnet runt. Det är klart att man kan styra mer över sin tid än om man är anställd även om det är mer jobb. Jag älskar verkligen allt med att vara företagare men det som jag gläds mest över är att se att våra anställda trivs på jobbet. Vi brukar ses på kontoret på morgnarna innan jobbet drar i gång och på fredagarna efter jobbet samlas de som vill i bastun, säger Markus Dorsch.

3. Siffrorna

– Se till att du/ni har ett ekonomiskt tänk och var noga med faktureringen. Håll nere de fasta kostnaderna, som hyra, bilar och annat så mycket som möjligt. Gör kloka inköp.

Läs också:
Sara startade eget efter tio år på storföretag: ”Jag bygger om undercentraler”

4. Satsa brett. 

– Är du nischad så är du mer sårbar.