Logga in

Den här lådan till värmepumpen då Roland, är den okej?

Publicerad
20 maj 2024, 06:00

Energiexperten har tidigare dissat låda runt värmepumpen. Men den här varianten, är den cool eller, Roland Jonsson?

Göran Schylander i Roslagen visar bilder på sin egenbyggda låda av panelbrädor runt luft/luftvärmepumpens utedel i Facebookgruppen Vi som använder luft/luftvärmepumpar.

mer om lådor runt värmepumpar
”Värre med ett skydd runt värmepumpen än utan”

mer Roland
Roland talar ut – har drabbats av is kring sin egen värmepump

– Av erfarenhet vet jag att luft ska hindras i minsta möjliga mån, då drar den mer energi i onödan, berättar han när VVS-Forum hör av sig och undrar hur han kom på idén.

Göran Schylander byggde lådan av panelbrädor och sågade ut hålet med sticksåg.

Galler och kabelkanal på vägg har Göran Schylander torkat av med aceton för att få bort fett och smuts från plasten, och därefter har han målat med husfärg.

Enligt honom är det 100 procent lika luftflöde runtom överallt även med lådan.

Roland Jonsson, du har ju tidigare sagt att det till och med är värre med låda runt pumpen än utan, vad tycker du om den här?

– Den fungerar eftersom det är gott om luftintag, taket borde räcka tycker jag. Det viktigaste är att kondensvattnet leds bort på ett bra sätt, säger Roland vid en första anblick. Men så kollar han noggrannare på bilden …

– Jag tycker att värmepumpen står för nära väggen. Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller avstånd. Mer luft bakom ger bättre prestanda. Avståndet borde installatören ha koll på.

Göran går direkt och mäter när vi förmedlar Roland Jonssons kommentar.

Läs också:
Så får han bort isen under värmepumpen

– Pumpen står 21 cm från vägg. Lådan 18 cm ifrån. Och pumpen är installerad av säljarens personal. Gick runt till tre grannar också, alla står 15–19 cm från vägg, konstaterar han.