Logga in

”Energianvändningen kan halveras vid fläktbyte”

Publicerad
2 apr 2024, 07:45

En stor andel av landets flerbostadshus har fortfarande gamla, ineffektiva fläktar som borde bytas ut för att spara energi. Fläktexperten Göran Andersson vill se högre tempo i utbytet.

Gamla fläktsystem leder till dåligt inomhusklimat och ökar energianvändningen.

Robert Johansson bytte system för både uppvärmning och ventilation
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Branschexperten rekommenderar andra lösningar
Då ska man inte välja roterande värmeväxlare

För Göran Andersson, affärsutvecklare på fläkttillverkaren ebm-papst, är det ingen tvekan om att fläktarna är en av de större energiförbrukarna.

 – Det gäller inte minst bostadsfastigheter, där fläktarna går dygnet runt, säger han.

 – Energianvändningen kan halveras genom att byta ut gamla remdrivna fläktar med AC-motorer och gamla fläkthjul, till direktdrivna EC-fläktar med moderna aerodynamiskt utvecklade fläkthjul.

Göran Andersson, som kommer hålla en föreläsning om fläktars energianvändning på Nordbygg, påpekar också på att det kan bli aktuellt att även byta ut ganska nya fläktar.

 – Till följd av den snabba utvecklingen av aerodynamiska fläkthjul, blir fläktar redan efter ett mindre antal år på nacken “omsprungna” av nyare modeller.  Det handlar dels om energiförbrukning, men det som alla tar till sig är att man sparar så mycket pengar genom att effektivisera.

Generellt halveras energianvändningen vid ett fläktbyte till direktdrivna fläktar med EC-motorer och moderna fläkthjul.

För att sedan gå hela vägen med energioptimeringen bör man fundera på hur fläktarna ska köra och styras, påpekar Göran Andersson. 

– Moderna fläktar innehåller mängder av information som kan tankas ur och sändas till en molntjänst där AI, maskininlärning och smarta algoritmer ger oss förutsättningar att optimera dels fläktens drift, dels andra funktioner i byggnaden. Den moderna fläkten kan informera om andra åtgärder som kan göras för en optimal driftoptimering av hela fastigheten, säger han.

Experten Andreas Martinsson Björkdahl tipsar om hur man bäst ventilerar gamla hus
5 tips för bättre ventilation i gamla hus

Enligt Göran Andersson finns det uppskattningsvis gamla, ineffektiva fläktar i 75 procent av landets fastigheter. Men på installationssidan har det hänt mycket.