Logga in

”Bara att kapa röret och skarva med två presshylsor, en skarvnippel och skjutmuff”

Publicerad
30 apr 2024, 07:16

Hur vet man att det finns ett invändigt rör i röret för cirkulation när man klipper upp det? Det finns frågor kring VVC-varianten VVCi. Här svarar pionjären på tre vanliga frågor. 

Fördelar och nackdelar med VVC – och en genomgång av alternativen diskuterades i VVS-podden. Ledande montören Andreas Winborg hade sina funderingar kring hur det lagas, svårigheten att veta att det finns ett rör i röret när man klipper upp och hur det blir med böjar.

Läs också:
VVC-lösning: ”Det är en snabb metod som fungerar bra vid renovering”

Läs också:
12 fördelar med VVCi

Det fick Anette Majstam från Huddingeföretaget KM VVS & Bygg att höra av sig.

– Det ni tar upp är problematik som vi stött på så det är bra frågor, säger Anette Majstam.

VVCi (invändig VVC) handlar om att dra cirkulationen som ett mindre rör inne i varmvattenledningen. Då blir den också automatiskt värmeisolerad. Det finns några olika lösningar på marknaden där Vegas Smartloop är den mest kända.

Dessutom finns KM VVC som VVS-Forum tidigare skrivit om.

– VVC-ledningen slits snabbare än övriga ledningar. Då kan man installera KM VVC i varmvattenledningen istället för att göra ett helt stambyte, säger Anette Majstam.

Läs också:
Experten om VVC: ”Viktigt att returen är minst 50 grader”

Hur går det då om man av någon anledning måste laga eller göra ingrepp i stammen i efterhand och det finns ett VVC-rör i stammen?

– Man behöver inte dra ut hela VVC-röret och börja om utan det är bara att kapa röret och skarva med två presshylsor, en skarvnippel och skjutmuff. 

Hur ska en montör som kommer 20 år senare kunna veta att det finns ett rör för cirkulation inne i röret?

– Vi har varit med om att montörer ringt oss ett par år efter vi har monterat och undrat hur de ska gå till väga. Vi lämnar alltid utförlig dokumentation med bilder där vi har satt våra kopplingar och instruktioner för reparation inklusive reparationskit till fastighetsägaren men som sedan inte lämnats vidare. Därför hänger vi alltid upp brickor på stammen numera så man ska veta att det finns ett vvc-rör i stammen. 

Blir det inte svårt att dra i böjarna?

– Nej, VVC-röret som vi använder är tåligt och speciellt framtaget för bökiga böjar. Den stryper inte flödet när den böjs i 90 grader. Vi har hittills aldrig varit med om böjar vi inte kunnat dra i. Däremot har vi stött på t-kopplingar som vi inte kunnat dra igenom. Då gäller det att vara lite påhittig.