Logga in

”Kan bli problem eftersom regelverket är stramt”

Publicerad
4 mar 2024, 06:00
| Uppdaterad
1 mar 2024

De vanligaste problemen vid arbete med köksflyttar är dels krångel med godkännande av arbetet som ska göras, dels att kunna utföra kundens önskemål och samtidigt följa gällande regelverk. 

– VVS-mässigt är det största problemet att få allt att lira med Säker Vatten, för du har kraven på skvallerrör. Använder du befintlig slits och drar vattnet från den ska du ha ett skvallerrör som går ut på ett vattentätt golv vilket det generellt inte är i sovrum eller i kök. Det är inte alltid det går att dra ett rör med fall hela vägen dit och då måste du skriva en avvikelse, säger Hugo Wolgers på Cyklande rörmokaren.

Företaget har upplevt att trenden med att flytta kök ökade starkt under coronapandemin.

Läs mer om fenomenet här
”Det är jäkligt populärt att flytta kök”

klurigt
Så flyttade de köket utan att riva det fina badrummet

Hos villaägare brukar det gå utan större problem men i bostadsrättsföreningar är det ofta svårare. 

– Många bostadsrättsföreningar har kravet att det ska vara godkänt hos Säker Vatten och enligt deras regelverk. Blir jobbet ett brott mot de reglerna så måste föreningen godkänna att man får göra så ändå och det kan ta tid för den boende att få till det. Det försvårar processen och är nog det vanligaste problemet du får gentemot kunden. 

Kundens önskemål om hur det ska se ut när köken till exempel byggs ihop med vardagsrummet gör det också knepigt att få till allt rätt. 

– Oavsett vad man gör så kan det bli problem eftersom regelverket är stramt. Kan vi förlänga rören som sitter? Nej för du får inte ha kopplingar någon annanstans än under diskhoskåpet så du måste gå hela vägen från stammen. Vi har erbjudit kunder att ha tätskikt på hela golvet och berättat att enda sättet att få godkänt är att ha tätskikt på hela golvet och sedan får du lägga antingen trägolv över tätskiktet eller klinker. Blir det ett läckage då så skadas inte grannarna utan bara ditt trägolv och då täcks det av försäkringen.

Saker att tänka på vid köksflytt
”Vi är väldigt tydliga mot kunderna”

Brukar kunden nappa på ett sådant upplägg?

– Nej, hittills har ingen gått med på att sätta tätskikt i ett helt rum på det sättet för att komma runt problemet. Då har det löst sig antingen genom att föreningen säger att de gör ett undantag men med vattenlarm eller så har det bara inte blivit någonting för kunden känner inte att det är värt det. De vill ha sina befintliga golv, har du en lägenhet i Vasastan med fina furuplankgolv så vill du inte lägga golvskivor och tätskikt med nytt golv ovanpå, det kan jag förstå. Estetiskt är det inget problem för det går att göra skitsnyggt men det kostar mycket och det blir lägre i tak för att golvet byggs upp.