Logga in

”Det är jäkligt populärt att flytta kök”

Publicerad
4 mar 2024, 06:00
| Uppdaterad
1 mar 2024

Rörmokarfirman har flyttat betydligt fler kök på senare tid. Det ökade trycket har både med planer på ekonomiska klipp och med pandemin att göra. 

Det är jäkligt populärt att flytta kök, säger Hugo Wolgers, grundare av Cyklande rörmokaren när han tar emot i firmans lokaler, en gammal smedja i ett 1600-talshus i Gamla stan. Härifrån åker montörerna ut på jobb i Stockholms innerstad och närförorter. Där finns många bostadsrättsägare som vill bygga om sina lägenheter. Inte minst sedan hemmajobbandet slog igenom under covidpandemin. 

Läs också:
”Kan bli problem eftersom regelverket är stramt”

Läs också:
”Vi är väldigt tydliga mot kunderna”

– Det blev en jättestark trend under coronan. Folk började jobba mer hemifrån och behövde fler utrymmen. När man som hantverkare var hemma hos folk så satt både herrn och frun i samma rum med hörlurar och pratade simultant. Då var man nästan alltid där för att göra något så att de skulle få till fler rum när de jobbade hemifrån samtidigt. Det har ju permanentats nu och kan vara ett av de starkaste skälen till trenden med att flytta kök, säger Hugo Wolgers. 

När han och hans personal får i uppdrag att göra om köken handlar det ofta om en vilja att skapa ytterligare ett sovrum. Köket placeras ofta så att det blir en del av en öppen lösning med vardagsrummet så att det gamla köksutrymmet kan bli sovrum. Det ger fler rum för de trångbodda men är också en taktik för att öka värdet på bostaden. 

– Man får upp kvadratmeterpriset om det finns fler rum i lägenheten och det försöker folk optimera. Jag renoverade hos en kompis som hade fått rådet av mäklaren att dela av köket så att det skulle bli ett sovrum också. Det var en etta som blev en tvåa och då fick han mer pengar. Det handlar ofta om att göra bostadskarriär så att man kan köpa något större och i sin tur få mer än man köpte det för och så vidare.

I mäklarannonser är alternativa planlösningar ofta närvarande och Hugo Wolgers erfarenhet är att styrelsen i bostadsrättsföreningen redan innan försäljningen godkänt planlösningarna så att det går snabbt och enkelt att få klartecken att bygga om enligt de förslagen.