Logga in

Hoppade av från departementet – blev värmepumpstekniker

Publicerad
28 mar 2024, 08:16

Sven Jonsson har gjort ett ovanligt karriärbyte, från politiskt sakkunnig på näringsdepartementet till jobb som servicetekniker på företaget Labkyl. ”Nu får jag använda både händer och hjärna”, säger han.

Det är inte många i installationsbranschen som kan skriva på sitt CV att de har fyra års erfarenhet från regeringskansliet.

Men Sven Jonsson kan det och idag är han stolt över att fira ett år som servicetekniker på Labkyl.

Sandra Siira omskolade sig till kyl- och värmepumpstekniker
Hon fick ingen lärlingsplats som rörmokare – blev värmepumpstekniker

Daniel Serell ska ta bolaget genom en tuff period
”Det är fler aktörer som räknar på jobben”

Varför karriärbytet?

– Jag ville prova ett jobb där resultaten är mer konkreta och gärna ett arbete med praktiska inslag. Som kyl- och värmepumpstekniker måste jag använda såväl händer som hjärna.

Hur kom det sig att du omskolade dig till just kyl- och värmepumpstekniker?

– Jag hade under lång tid tänkt att jag ville hinna prova något annat än ett kontorsjobb under min yrkeskarriär. Kyl- och värmepumpstekniker verkade spännande och är dessutom en verksamhet som är avgörande för att klara klimatomställningen.

Du saknar inte närheten till makten?

– Nej, jag trivs i mitt nya jobb. En nackdel med mina tidigare jobb är att beslutsprocesserna ofta är mycket långsamma och det är svårt att värdera vad ens egna insatser haft för betydelse.

Vilka är fördelarna med att jobba som kyl- och värmepumpstekniker?

– Det är roligt med kunder som blir nöjda när man kan hjälpa dem med deras problem. Dessutom är jag imponerad av det stora tekniska kunnandet som finns hos mina kollegor.

Göran Alm, Yibo Zhao och Nicole Johansson är tre av 50 personer som har fått nytt jobb i branschen
Vi har nytt jobb – här är 50 rekryteringar i branschen

Vilka är nackdelarna?

– Som servicetekniker kan det ibland vara lite stressigt. Och vissa arbetsmiljöer, som till exempel frysrum kan vara lite påfrestande.