Logga in

”Vi kan inte jobba med höga påslag”

Publicerad
26 okt 2023, 09:23

Materialpriserna har skenat de senaste åren. Chefredaktören frågade Karin Clevberger, inköpsdirektör på Caverion, hur de klarar prishöjningarna.

Hur tacklar ni prishöjningarna på material?

– Genom att vara faktabaserade, pålästa och professionella. Vi jobbar långsiktigt och i nära dialog med våra kunder som också är professionella och pålästa. De kräver transparens och spårbarhet. Det gör att vi jobbar faktabaserat i nära dialog med våra leverantörer för att veta att prishöjningarna är skäliga. I vissa fall kan vi erbjuda alternativa produkter.

Chefredaktören har också mött Bravidas inköpschef
Automatiserad OVK ”kan revolutionera fastighetsbranschen”

Mer om material
LK lanseras på Bauhaus: ”Då byter jag system”

Hur jobbar ni med inköp?

– Caverion har gjort en förflyttning i värdekedjan. Vi levererar i dag över hela livscykeln som också innefattar digital infrastruktur, och att ge råd om hur man exempelvis minskar energibehovet.  Inköpsfrågan är bred, en stor del av vår volym ligger i våra tjänster – därför är de krav vi ställer viktiga. Då är inte enbart pris viktigt utan även hållbarhet och kvalitet. Vi skapar goda leverantörssamarbeten för att lyckas.

Vad är de största utmaningarna?

– Främst en osäker omvärld. För hållbara inköp krävs spårbarhet och transparens, vilket ställer höga krav på digitalisering och dataöverföring. Det är en otroligt viktig nöt för hela industrin att knäcka hur det ska gå till, så att man har koll på var alla produkter har producerats, med vilket råmaterial och under vilka förutsättningar.

Matjättarna har anklagats för smyghöjningar, hur är det med leverantörer och grossister, passar de på att höja priser mer än vad inflationen kräver?

– Vi är inlästa på marknaden och skickliga i våra inköp, då passerar inga smyghöjningar. Vi jobbar faktabaserat, konkurrensutsätter våra leverantörer samt har en nära relation till våra kunder.

El och VVS-företag har ibland anklagats för orimligt höga materialpåslag. Tjänar Caverion mycket pengar på material?

– Nej, vi jobbar med kunniga och otroligt kostnadsmedvetna kunder så vi kan inte jobba med höga påslag. Vi har en dialog med kunden om hur det ska se ut men vi måste vara duktiga på inköp för att få våra uppdrag.

Du har jobbat på NCC tidigare. Vad skiljer bygg från installation?

– Det är många likheter men serviceverksamheten är ny för mig. Det ställer andra krav på leveranstider och här är samspelet med grossisterna viktigt för oss.

Hur ser strategin ut framåt för inköpen?

– Att jobba proaktivt och bli ännu bättre, att hitta leverantörer som vi får en bra relation till. Det handlar också om att jobba agilt att vara snabbfotade när något händer i omvärlden som ändrar förutsättningarna.

Mer tankar om prispåslag
Han höjde timpriset: ”Vi måste börja ta betalt för vår kunskap”

Vad är det som gör det intressant och roligt att jobba som inköpschef?

– Vi jobbar brett. Vi jobbar med våra leverantörer och medarbetare och frågan blir allt viktigare för våra kunder. Man kan verkligen se vilka värden vi skapar. Men allra roligast är att jobba med mitt team när vi lyckas och gör bra affärer för Caverion.

KARIN CLEVBERGER

Ålder: 46.t

Familj: Man, 3 barn och en hundvalp.

Bor: Villa i Österåker.

Utbildning: Magisterexamen i internationell ekonomi.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Släpper ut hundvalpen in trädgården.

Ditt senaste hemmafix?

 – Har bytt staketet runt trädgården så hunden inte ska rymma.

Vad läser du just nu?

– Jag läser massor, nu I dina händer av Malin Persson Giolito och Exponentiell klimatomställning av Rebecka Carlsson.

Dold talang?

– Talar flytande spanska och italienska.

Hur sportar du helst?

– Går till gymmet så ofta jag får chansen.