Logga in

Värmepumpar av golvmodell – snyggare eller djävulens påfund?

Publicerad
4 okt 2023, 08:17

Värmepumparnas golvmodeller är snyggare och bekvämare att ta hand om än de som sitter på väggen. Eller så är de ”djävulens påfund” på grund av hur de monteras. Det beror på vilken installatör man frågar. 

Små stumpar till rör på innerdelen som nästan sitter ihop och gör installationen till en mardröm – ”djävulens påfund”. Så beskrev en användare luftvärmepumpar av golvmodell i Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser.

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Beskrivningen av tillkortakommandet hos modellen han beskrev mötte både visst medhåll och motstånd. 

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist tycker inte att det är något fel på golvmodeller, förutom att de ofta är ganska dyra.

– De ger bra värme och kyla. Det har en del med planlösningen att göra också, kall luft sjunker och varm luft stiger så teoretiskt sett är det bättre för värme än vad väggmodellerna är, säger hon. 

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist. Foto: Anders Sällström

– I sommarstugor med lågt i tak vete sjutton om inte golvmodellerna till och med är att föredra. Problemet där kan vara att gamla hus kan ha låga fönster och då kan det bli svårt att sätta dem där. 

Hennes bedömning är att åtta av tio värmepumpar som säljs är av väggmodell och att det har mycket att göra med priset. Skulle skillnaden i kostnad inte existera hade fördelningen nog varit jämnare. Installerar hon en golvmodell är favoritplaceringen under en trappa, där ser det bäst ut. Det hon däremot aldrig skulle göra är att sätta en väggmodell nära golvet.

– Det blåser rakt ned i golvet. Värmen landar där och studsar sedan, jag vet inte hur mycket effekt man förlorar på det men om inte annat så ser det för jäkligt ut, de är inte speciellt snygga ovanifrån, säger hon.

Eva Rosqvist har råkat på en hel del märkligt valda platser för värmepumpar under sina år i branschen.

– Väggmodeller i trappor är bland det värsta. Man råkar ut för en del placeringar av innedelar där man verkligen undrar hur de har tänkt. Det kan vara fyra meter upp i trappan. Många tänker inte längre än näsan räcker eller så säger de inte emot kunden. Man måste våga säga att det där blir inte bra, det kan jag inte stå för. Det är inte bra att bara kränga något och låta kunden få som den vill.

”Man måste sitta på golvet lite som en skräddare och montera ihop rör och el och allt runtomkring.”

Christian höglund, västsvenska kyl

Hur är det då med installationen av golvmodellerna? Det är inte bökigare på något sätt, tycker hon.

– Men med kondensen får man tänka efter lite så att det inte blir bakfall. Vid minsta lilla tveksamhet ska man sätta kondenspump, men det fördyrar ju för kunden. 

Christian Höglund är vd på Västsvenska Kyl och medger att han är partisk i frågan, men han tycker mycket om modellen på en bild som diskuterats i en annan tråd. Där var ingången till diskussionen i stället att värmepumpsmodellen i fråga är snygg, vilket många höll med om. Även om ett par kommentatorer menade att golvmodellerna suger åt sig mycket damm och smuts och sitter i perfekt höjd för att hushållens mindre medlemmar ska kunna testa att släppa ned kritor, legobitar och annat i utkastet.

– Golvmodellerna är tysta och sprider värmen där man vill ha den. Det blir varmt och gott på golvet, det tycker jag är trevligt. De är lite jobbigare att installera men det är det värt för resultatet blir bra, säger Christian Höglund. 

Varför är de jobbigare att installera?

– Man måste sitta på golvet lite som en skräddare och montera ihop rör och el och allt runtomkring. Det är arbetsställningen som gör den lite besvärligare att installera än den traditionella pumpen.

Läs också:
Tillverkare av värmepumpar: ”Vi får inte ut våra produkter”

Han menar att det i stället blir bekvämare att underhålla värmepumpen när den väl är på plats. Det behövs ingen stol eller stege för att komma åt innedelen när kunden ska rengöra den och det blir också lättare att byta fläktmotorer och kretskort. Christian Höglund håller med om att placeringen innebär att golvmodellerna utsätts för mer smuts och damm och att de behöver rensas och rengöras oftare. Den estetiska aspekten har han inga direkta åsikter om och det har inte heller hans kunder, säger han.

– Frågar man kunden så är alla värmepumpar fula, det spelar ingen roll. Det är en fyrkantig låda oavsett.