Logga in

”Bakvänt behöva gå ner i lön”

Publicerad
19 sep 2023, 07:28

Efter filmen om vandringen till Spanien har VVS-montören Viktor Jinnevång utbildat sig till ett nytt yrke. Men än så länge överväger fördelarna med rörjobbet.

Vandringen från Norrköping till spanska Fisterra 2016 skildrades två år senare i dokumentärfilmen ”5 miljoner steg” som handlar om förändring och motivation. Filmen kan ännu ses på SVT Play.

Läs också:
Viktors vandring till Spanien blev film

Läs också:
5 skäl att bli yrkeslärare

Viktor Jinnevång arbetar fortfarande på Sandbäckens Rör i Norrköping. Ungefär samtidigt som filmpremiären 2018 började han engagera sig fackligt och är nu MB-ledamot och skyddsombud på företaget.

– Det fackliga engagemanget ger en bra balans till rörmokeriet och det behövs att någon gör det. Generellt sett sätter man ganska litet värde på sin hälsa i byggbranschen. Arbetsplatserna kan vara ganska risiga men utan att folk reagerar, säger han.

Kvartsdamm och asbest hör till hälsofarorna i jobbet. Stress på grund av pressade byggtider är en annan som kan leda till olyckor.

Parallellt med montörsjobbet har Viktor Jinnevång vidareutbildat sig till yrkeslärare. Som en följd av utbildningen har han drivit projekt på skolor för att motverka machokulturen i byggbranschen. Men att ta steget fullt ut och jobba som lärare på heltid lockar inte för tillfället.

– Då måste jag gå ner i lön ganska mycket. Det kan jag tycka är bakvänt. Jag har både kompetensen att dra rör och skaffat en lärarexamen som borde vara värd något, säger han.

– Men det viktigaste skälet till att jag fortsatt som rörmokare är att jag trivs väldigt bra eftersom det är fritt och kreativt. Det är mycket problemlösning och du ställs inför nya saker hela tiden.

Samtidigt har byggbranschen baksidor.

– Det finns ett tråkigt mansideal där man ska vara hård, fyrkantig och inte välkomnande. Dessutom är jargongen trist.

Läs också:
6 roller för VVS-montörer att gå vidare till

Löpning har till stor del ersatt vandrandet för honom. Han har också byggt en camper van som han bor i under långa perioder.

– För mig är grundidén med vanen densamma som att vandra. Det är bara en större väska. Jag kan ta mig överallt men också ha en säng som alltid är torr.