Logga in

Här är värmepumparna som säljer bäst i vår

Publicerad
2 maj 2023, 15:19

Försäljningen av värmepumpar fortsätter att gå starkt under 2023. De senaste siffrorna visar att en sorts pumpar ökar klart mer än de andra.

Under årets första kvartal såldes 20 procent fler värmepumpar i Sverige än under samma period i fjol, rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Enligt deras försäljningsstatistik är det luft-vattenvärmepumpar som står för den största tillväxten med en 40-procentig ökning. Bergvärmepumpar ökar med 28 procent medan frånluftsvärmepumparna tvärtemot minskar med 6 procent. 

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Läs också:
”Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump”

Det senare tros bero på att byggbranschen tvärbromsat senaste tiden. För andra värmepumpar lär det vara de höga energipriserna som ligger bakom suget.

– Trenden är ihållande och efterfrågan på tekniska installationer som kan minska energianvändningen är fortsatt hög. Vi ser också att våra tillverkare växlar upp och investerar i både innovation och utökade produktionsfaciliteter, säger Anders Mårtensson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i ett pressmeddelande.

Läs också:
”Min värmepumps smarta funktion verkar ganska dum”

Efterfrågan väntas hålla i sig och branschorganisationen räknar med att det kommer att behövas fler kyl- och värmepumpstekniker i många år framöver.

Försäljning första kvartalet 2023VillaFastighetTotalt
Luft – vattenvärmepumpar +40% +36% +40%
Frånluftsvärmepumpar -6% -100% -6%
Vätska-vattenvärmepumpar (bergvärmepumpar) +31% -13% +28%
Totalt +21% +2% +20%