Logga in

Kraftig ökning av vattenskador i sommarstugor

Publicerad
3 apr 2023, 05:18
| Uppdaterad
31 mar 2023

Vattenskadorna i svenska fritidshus har ökat kraftigt. I påsk, när många åker till sina stugor för första gången i år, befaras ännu värre problem komma i dagen.

Enligt Folksams statistik ökade antalet frysskador med 25 procent i december då det var ovanligt kallt. Men en hel del skador lär vara oupptäckta än så länge. Något det blir ändring på i påskveckan då många gör premiär i sina fritidshus för våren. Eftersom många stugor varit utan uppvärmning på grund av höga elpriser och räntor i vinter lär en hel del vattenskador rapporteras inom kort.

Nybygge:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

– Risken finns att fler har stängt av värmen helt, vilket kan orsaka vattenskador när huset värms upp igen. Ett tips är att övervaka uppvärmningen at fritidshuset efter en längre period utan tillsyn, det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring anmäldes cirka 5800 vattenskador i fritidshus 2021. Det är en ökning med 45 procent jämfört med året innan. Vattenskadorna utgör knappt 30 procent av alla skadeärenden gällande fritidshus och försäkringsbolaget menar att många av dem hade kunnat förebyggas.

Tre vattenskador på tre år:
”Jag har lärt mig att jättesnabbt bryta upp ett fördelarskåp”

– Tidigare undersökningar visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten, säger Erik Arvidsson.

Här är Folksams tips för de som öppnar upp sommarstugan för säsongen:

Värm upp huset långsamt

Var observant när du sätter på vattnet så att det inte läcker någonstans

Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda.

Se över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten.

Gör en översyn: Kontrollera hängrännor och rensbrunnar så att de inte täppts till av löv eller annat.