Logga in

”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

Publicerad
27 okt 2021, 06:00

(LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER) Fuktsäkert, underhållsfritt och lättjobbat för installatörerna. Det är målet med bygget som pågår utanför Eskilstuna. Joacim Bergström på My Future Living vågar avge ett anmärkningsvärt löfte: I det här huset kommer det aldrig att uppstå några vattenskador.

I ett nybyggt bostadsområde i Torshälla utanför Eskilstuna står en färsk villa inslagen i presenningar. Den är i stort sett klar på utsidan medan det återstår arbete inomhus. Joacim Bergström visar runt i huset med vissa förbehåll. En del saker är lite hemliga. 

– Förutom att vi har valt ut alla de senaste materialen och plockat godbitarna från modern teknik så har vi utvecklat en ny teknik där vi sprutar upp en speciell betong. Men hur vi får den att hänga kvar på väggarna och hur vi satt samman väggarna och materialen berättar vi inte. Det är lite av vår affärshemlighet, säger han.

Läs också:
”Modulbadrummen kommer inte få vattenskador”

Läs också:
”Vi kan limma allt i ett badrum utom handfatet”

I bygget används EPS-cement som innehåller återvunna cellplastkulor.

– Vi i har inte använt mer betong i det här huset än i en vanlig villaplatta, säger han.

Joacim Bergströms egna bolag My Future Living har utvecklat koncepthuset som just nu färdigställs i Torshälla med målet att skapa “det underhållsfria hemmet” där fuktskador inte ens ska kunna inträffa. 

Husen kommer inte att innehålla något organiskt material, inga traditionella golvvärmeskåp eller fördelarskåp utan alla installationer görs med fördelarrör som kommer ur väggarna och sitter i våtutrymmen.

– Bortsett från att kunden i det här huset har valt att lägga in ekparkettgolv så ska det gå att kunna ta trädgårdsslangen, spola ur huset, raka bort vattnet och låta det torka utan att några problem uppstår, säger han.

Huset är fortfarande insvept av byggnadsställningar och presenningar. Foto: David Lagerlöf.

Inne i den vita villan saknas fortfarande en del av installationerna som ska göras innan köparna, ett par som lämnar ett större hus, kan flytta in. Det dröjer ett par månader innan de får nycklarna eftersom covidpandemin försenat bygget.

– Vi har väntat på takstolarna länge, huset har i övrigt stått färdigt utvändigt sedan i maj. Det är lite tråkigt, annars är det här ett koncept där vi kan bygga snabbt, säger Joacim Bergström.

Villan är 150 kvadratmeter, något större än vad som är tänkt i konceptet som vänder sig till 70-plussare som lämnar sina gamla stora hus. Tanken är att erbjuda mindre och mer lättskötta villor för pensionärer som lever aktiva liv och har andra intressen än att pyssla med hem och trädgård.

– De kan ge sig ut och resa med gott samvete och känna sig trygga i att inget går fel när man har full koll på ventilation, värme och vatten, säger Joacim Bergström.

Är det verkligen möjligt att lova att ingenting kan gå fel?

– Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat, jag vågar lämna en livstidsgaranti på det. Vi har också ett elektroniskt system som mäter temperatur och fuktighet i olika skikt i väggar och golv. Det sitter trådlösa puckar bakom kyl och frys och under diskmaskin och de kommunicerar med vattenfelsbrytaren. Vilket läckage som helst i det här huset upptäcks redan på droppnivå.

Han berättar att materialet som används inte tar åt sig av fukten. Dessutom är huset är utrustat med ett speciellt ventilationssystem som känner av luftfuktighet, odörer och emissioner.

Sensorerna installeras i väggar och golv för att snabbt spåra fukt. Foto: David Lagerlöf.

– Det är adaptivt och lär sig husets förbrukning. Är det fyra personer i huset istället för två så anpassar sig ventilationssystemet efter det. Går man in och duschar så ökar ventilationen bara i det utrymmet. Är det ingen i resten av huset går de donen ned i ett energisparläge och ventilerar minimalt men blir det dåligt med  luft så känner systemet av det och går upp i flöde igen. 

Hur kommer montörer som jobbar med sådana här hus märka skillnaderna jämfört med traditionella villor?

– Fukten i huset mäts redan under byggstadiet och datan skickas upp till molnet. Då kan man vara trygg med att vi inte bygger in fukt i huset från början. Jag tror att entreprenörer skärper till sig lite när de vet att allt är mätbart och att det sitter sensorer överallt. Jag vet att de flesta är duktiga hantverkare, men jag tror ändå man snäpper upp sig lite extra då.

Läs också:
”Fördelarskåpen borde förbjudas”

– Montörerna lär också märka att vi har tänkt till med själva väggsammansättningen så att det finns full framkomlighet i alla väggar för el och vatten. Vi trär slangarna i väggen innan vi sprutar EPS-cementen. Rörgenomföringarna är lättarbetade så att plattsättaren utan problem kan sätta tätningar och rörmanschetter och göra enkla kopplingar. Det här tar bort massa onödiga fördelarskåp och flyttar ut kopplingspunkterna. Under ett handfat kommer det ut tre, fyra rör i byglar som sitter ihop med färdiga kopplingar utanför tätskiktet. Vi har tänkt till för att få det installationsvänligt.