Logga in

Plastfågel mäter luftkvalitet: ”Dör fågeln – öppna fönstret”

Publicerad
10 mar 2023, 05:52
| Uppdaterad
9 mar 2023

En väggmonterad gul fågel som visar om ventilationen är bra eller dålig. Kan det verkligen funka? VVS-Forum testar. Och pratar med killarna bakom produkten om var idén kom ifrån.

Många som jobbar med ventilation känner till att gruvarbetare förr i tiden använde en kanariefågel för att visa om luften i kolgruvan blev giftig. Svimmade pippin var det dags att dra. Canairi fungerar på samma sätt, med skillnaden att den här fågeln är av plast och innanmätet är en koldioxidsensor och en motor i stället för hjärta och lungor. Står fågeln upp är luften bra, hänger den upp och ner bör något göras åt inomhusklimatet.

Mer om luften vi andas
Ventilationsexpert: ”Villaköpare blir grundlurade”

äldre bostäder drabbade
Enkelt system fixar ventilation i gamla hus

Hans Høite Augustenborg och Andreas Kofoed Sørensen.

Bakom Canairi står danskarna Andreas Kofoed Sørensen och Hans Høite Augustenborg. De har varit vänner sedan 12-årsåldern och alltid bollat idéer sinsemellan.

– Min pappa var alltid superstrikt med att vi skulle vädra varje morgon och kväll. Resten av familjen klagade på att det blev för kallt, men nu som vuxen har jag förstått att dålig luft är ett stort problem, säger Hans Høite Augustenborg.

Han började själv störa sig på att folk slarvade med att vädra och funderade på hur han skulle kunna synliggöra det osynliga problem som dålig luft är.

– Naturlig ventilation är det bästa sättet att få in ren luft inomhus, säger Hans Høite Augustenborg och menar att luften utomhus kan vara upp till fem gånger renare än den inomhus.

Precis som när han var tolv vände han sig till Andreas Kofoed Sørensen och de började brainstorma. Historien om gruvarbetarna som använde en kanariefågel som koldioxidsensor kom upp vilket ledde till denna, mer djurvänliga produkt. Hans och Andreas tog hjälp av två ingenjörer inom produktion och hållbarhet. Dessutom har de samarbetat med en stor tillverkare av koldioxidsensorer.

Framförallt ville de ha en enkel lösning som skulle passa alla typer av användare.

– Visst kan du köpa en vanlig koldioxidmätare med digital display, men den informationen är svårtolkad, vi är ju överlastade med data i dag, säger Hans Høite Augustenborg.

”När vi besökte företagets lokaler såg vi att fönstrena inte gick att öppna och undrade om de missförstått vad fågeln gick ut på, men det hade de inte, de ville bara visa för sina anställda hur luften på deras arbetsplats var.”

Andreas Kofoed SØrensen

Canairi används av äldreboenden, familjer med små barn och stora företag som vill hålla koll på luften – och alla förstår budskapet.

– Om fågeln dör – öppna fönstret. Lika lätt att förstå som om din hund är hungrig, menar Hans Høite Augustenborg.

Andreas Kofoed Sørensen berättar om när ett stort danskt företag hörde av sig och ville testa Canairi.

– När vi besökte företagets lokaler såg vi att fönstrena inte gick att öppna och undrade om de missförstått vad fågeln gick ut på, men det hade de inte, de ville bara visa för sina anställda hur luften på deras arbetsplats var.

För att få pengar till produktutvecklingen skapade Andreas Kofoed Sørensen och Hans Høite Augustenborg en kickstarterkampanj.

– Vi hoppades få ihop 100 000 danska kronor, men efter bara en dag hade vi fått in 280 000, berättar Andreas Kofoed Sørensen.

mer om ventilation
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”

Pengarna fortsatte att ticka in och totalt har kampanjen nu gett fyra miljoner danska kronor. 

Intresset för Canairi finns över hela världen och sedan april förra året har danskarna skeppat 6 000 fåglar till 63 länder, från Afrika till Grönland, något de tycker ytterligare förstärker produktens enkelhet.

– Det är en fågel som talar sitt eget språk. Lika lätt att förstå om du är från Kanada eller Kina.