Logga in

Måste bänkskivan vara på plats vid slutbesiktning?

Publicerad
29 mar 2023, 08:15

Kunden vill få nybyggda villan slutbesiktigad men några detaljer fattas. Måste vi vänta på dem? Besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi svarar.

Text

Läs också:
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

Läs också:
Krävde tillbaka rotavdrag för köks- och badrumsrenovering

Fråga:  I en nybyggd villa skulle ägaren behöva ha det slutbesiktigat men vi väntar på några saker som inte levererats, bland annat bänkskiva i köket (exklusiv marmorskiva med lång leveranstid), vilket gör att allt inte är på plats. Går det att slutbesiktiga ändå?

Svar: Just bänkskiva är lite problematiskt eftersom köksblandaren måste vara installerad och funktionen finnas för att slutbesiktningen ska kunna godkännas och även för att kommunen ska bevilja ett slutbevis.

En lösning brukar vara att montera en tillfällig skiva typ av plywood eller liknande och provisoriskt installera diskho och köksblandare för att påvisa att funktionen finns. Därefter så kan man demontera den och återmontera när den nya skivan finns på plats.

Är det däremot något som inte påverkar funktionen, till exempel en kökslucka  eller en sockel, så kan man utföra en slutbesiktning och utesluta den delen alternativt notera att den delen saknas men fortfarande kunna godkänna hela entreprenaden.