Logga in

Ventilationsmontör hittades död på badhusbygget

Publicerad
28 feb 2023, 13:15

En 48-årig ventilationsmontör från Litauen hittades död vid bygget av Kirunas nya badhus. Montören befann sig av okänd anledning i en kulvert.

Efter att den omkomne ventilationsmontören hittats död inleddes krishantering på arbetsplatsen och polis och ambulans tillkallades till badhusbygget. Ventilationsmontören var anställd av Caverion Litauen som tagits in av Caverion Sverige.

Caverion ska se till att inneluften håller en hög nivå
Ny ventilationslösning i Kirunas badhus

En besiktningsman fick föras till sjukhus med allvarliga skador
Allvarlig olycka vid provtryckning av rör

Polisen har ingen misstanke om brott, inte heller arbetsmiljöbrott. Mille Örnmark, koncernchef i We Group och projektchef för nya Kiruna badhus, tycker det är märkligt att ventilationsmontören hittades i en kulvert.

– Det är förbjudet område där montörerna bara får gå in två och två med radiokontakt. Frågan är också varför han lämnades ensam kvar på arbetsplatsen. Varför gick ingen arbetsledare eller kollega in och kollade att ingen var kvar?

Caverion utför flertalet installationer inom ventilation, värme, sanitet, vattenrening och energicentral. Flera av installationerna kommer också att driftas av Caverion.

– Att en av våra medarbetare hittades avliden på arbetsplatsen förra veckan är naturligtvis en mycket sorglig situation och vårt fokus har sedan dess varit att ge allt stöd vi kan till våra medarbetare och till anhöriga – vi har förlorat en kollega. Arbetet på platsen pausades under en tid, men är nu återupptaget och vi gör vårt bästa för att ta hand om varandra, säger Erika Björnesparr, kommunikationschef på Caverion.

Kiruna kommun är byggherre för badhuset och We Group projektleder och samordnar bygget.

En rörmokare fick i sig klorgas i samband med arbete i en simhall
VVS-montör andades in klorgas

Kirunas nya badhus väntas öppna sommaren 2023 och består av två våningar på totalt 10 500 kvadratmeter. Badhuset inrymmer 14 bassänger, en relaxavdelning, två vattenrutschbanor och en restaurang.