Logga in

”Jag står hellre på röda mattan än i en skitig krypgrund”

Publicerad
13 jan 2023, 05:58

Håkan Ehn, 68, är rörmokaren som halkade in på skådespelaryrket. Nu gör han rollen som Ufo-föreningens ålderman i den uppmärksammade filmen Ufo Sweden.

Dubbla roller:
Rörmokarens smash-burgare gör succé i Visby – här är hans recept

Mästare i kroppsbygge:
”Som rörläggare ville jag vara stark”

Du jobbade som rörmokare i Hultsfred men halkade in på skådespeleriet genom en statistroll. Vad minns du från din tid som rörmokare?

– Jag började som lärling 1971, för 50 år sedan, och då krävdes inget gymnasium för att bli rörläggare. Jag var skoltrött så det passade mig perfekt. Det var byggboom och mitt första jobb var på ett bygge av 18 flerfamiljshus i Hultsfred. Jag hängde med de erfarna gubbarna som sandfyllde kopparrör för att få upp dimensionen innan de bockade dem. Lönen var 3,14 kronor i timmen. Under lärlingstiden gick jag också en svetskurs och deltog i brevkurser innan jag fick certifikatet 1976.

Trivdes du med jobbet?

– Det var både både och. Det var varierande och man kunde vara en riktig hjälte om man ryckte ut klockan fyra en kall vintermorgon för att laga en oljepanna som stannat. Eller hjälpa folk som fått stopp i avloppet. Då blev det både applåder och kaffe. Framför allt gillade jag att svetsa. Men iskalla morgnar kan jag fortfarande  känna stor tacksamhet för att jag slipper  jobba i kalla och blöta krypgrunder och källare. Jag brukade starta dagen med att slå en tvåtumsgänga på ett rör för att hålla mig varm till frukosten. Jag står hellre på röda mattan i Stockholm än i en skitig krypgrund om jag få välja, ha ha.

Du hann inte jobba som rörläggare så många år…

– Nej i mitten av 70-talet var byggboomen över och det blev svårare att få jobb. Jag såg en annons i Vimmerby tidning om att SVT Malmö sökte statister och åkte  på audition till Stadshotellet men trodde aldrig att det skulle bli något med det – det var massor av sökande. Men jag fick uppdraget och under bussresorna till och från Malmö lärde jag känna skådespelare från Östgötateatern, och det ledde till nya uppdrag.

Har du haft glädje av din rörmokarutbildning?

– Ja väldigt mycket. Tack vare mina rörmokarkunskaper fick jag jobb på  Östgötateaterns  rekvisitaavdelning, smedjan,  där jag bland annar drog om tryckluftsrör mellan de olika avdelningarna.  Efter ett tag fick jag min första roll på scenen, i pjäsen Sju bröder.

– Ryktet om min bakgrund  gick på teatern så jag har hjälpt många skådespelare med termostater och annat. Och i mitt eget hus kan jag kunnat  byta både varmvattenberedare och göra annat som behöver fixas. Det är en jättebra utbildning.

Nu har du varit på smygpremiär av årets hajpade svenska julfilm Ufo Sweden, där du spelar en av rollerna.  Hur kändes det?

– Det var häftigt. Gunnar, som jag spelar är Ufo-föreningens ålderman och han och jag har inte mycket gemensamt. Jag är lite avundsjuk på sådana som han, som kan hålla fast vid ett intresse hela sitt liv.

Läs också:
Supertungviktaren som växlar mellan ringen och VVS-studier

Tror du själv på ufon?

– Rent logiskt är universum så enormt att det borde finnas någon form av liv någon annanstans, men det är en svindlande tanke. Jag har själv sett något som ingen kunnat förklara vad det var. Det var sent på kvällen på 70-talet som jag såg ett vitt ljus som rörde sig fruktansvärt långsamt över järnvägsstationen och som plötsligt accelererade med enorm hastighet, som en pistolkula.. Det jag såg kan ingen ta ifrån mig. Det var mäktigt.

Pressbild SF

Håkan Ehn

Ålder: 68

Bor: Norrköping

Yrke: Skådespelare, tidigare rörmokare

Utbildning: Rörmokarlärling, sex veckors svetskurs i Oskarshamn samt brevkurser i rörmokeri under lärlingstiden.

Aktuell: Medverkar i filmen Ufo Sweden som hade premiär på juldagen. Handlingen kretsar kring Norrköpings Ufo-förening med samma namn och som har världens största Ufo-arkiv. Bakom filmen står filmkollektivet Crazy Pictures.