Logga in

”Vår produkt hade funkat hela tiden, vi hade problem med att hitta en bra affärsidé”

Publicerad
8 dec 2022, 06:00
| Uppdaterad
7 dec 2022

De prisades för sin produkt och framtiden såg ljus ut. Men de fick inte ekonomin att gå ihop. Nu har bröderna bakom företaget gått tillbaka till ritbordet och ändrat sin affärsidé.

Våren för tre och ett halvt år sedan beskrev VVS-Forum “sugröret” som var utformat för att kunna föras ned i rörfogar och svetsa stålrör med rinnande vatten. Då var bröderna Martin och Isak Werme förväntansfulla. Samma höst prisades de också av stiftelsen Skapa. De kom etta i Uppsala län och tvåa totalt i Sverige i prisutdelningen för unga innovatörer med sin uppfinning Dryweld. 

Läs mer om munstycket:
Platt sugrör håller svetsfogen torr

Sedan blev det tuffare. Det var svårt att få ekonomi i upplägget. 

– Vår produkt hade funkat hela tiden, det vi hade problem med var att hitta en bra affärsidé för det, säger Martin Werme, som är vd för Liqway.

De sålde en del munstycken till större energibolag men märkte snart att marknaden mättades. Företagets omsättning sjönk kraftigt de två följande åren. Då bestämde de sig för att tänka nytt. Produktnamnet Dryweld har tagits bort, istället talar de om Liqway-metoden.

– Sugmunstycket är detsamma, det vi ändrat är anslutningen. Den är anpassad för en adapter och ett RFID-kort. När våtsugen sätts på känner den av undertrycket och läser av vilken typ av munstycke som används och skickar iväg en signal via mobilnätet. Då kan vi se hur länge den används och vilket munstycke och så tar vi betalt per användning beroende på storlek, säger Martin Werme.

Nu står de inför en nysatsning och jobbar för att få in kapital till sin pay per use-metod. Siktet är inställt på kunder som arbetar med fjärrvärmenät.

– Vi har fått ut tio lådor ungefär. Några stora kunder använder dem flera gånger i månaden på större dimensioner från 200 upp till 700 så det ser lovande ut, säger Martin Werme.

Bakgrund:

I april 2019 var Liqway ett nystartat företag som just lanserat Dryweld, en produkt för att hålla svetsfogar torra. I ena änden ett platt munstycke att föra ned i fogen, i den andra rund och anpassad till industridammsugare. Då såg upphovsmännen fina möjligheter på marknaden och hade stora kunder på gång.