Logga in

Grossist drog tillbaka kopparrör: ”Bryts av när man bockar dem”

Publicerad
27 dec 2022, 09:23

Kopparrören från Dahl var för hårda och gick sönder när de bockades. Därför drogs de tillbaka från butikernas hyllor. Nu har säljstoppet hävts.

I början av månaden stoppade VVS-grossisten Dahl försäljningen av en leverans kopparrör efter klagomål om att de gick sönder.

Läs också:
Därför ändrades cc-måttet från 40 till 60

Läs också:
Kärt rörkaparbarn har många namn

– Vi har flera leverantörer av nakna kopparrör och fick en batch rör på 15 millimeter i längden 2,5 meter som hade för hög hårdhet. De tillverkades under november och kom till vårt lager i början av december, säger Mathias Lindh, kategorigruppchef på Dahl. 

Ett produktionsfel gjorde att rören hade för hög hårdhet och därför sprack de vid bockning. De hade hunnit bli distribuerade till butiker, men snart började reklamationerna komma in och ett säljstopp infördes. 

– Vi stoppade dem både till butik och centrallager och gjorde diverse tester. De funkade utmärkt att använda med klämring eller presskoppling men så fort man böjde dem blev det problem, säger Mathias Lindh.

En VVS-montör som råkade ut för de felkonstruerade kopparrören säger till VVS-Forum att han fick problem när han skulle koppla in en luft/vatten-värmepump med rören som gick sönder vid bockning men att några presskopplingar gjorde att installationen kunde slutföras.

Efter att de fått reklamationer tog Dahl bort produkterna från centrallagret. En del av kopparrören som redan levererats såldes markerade som “ej bockningsbara”. Några dagar senare kom en ny leverans och ordinarie försäljning kunde återupptas.

Läs också:
Kopparrör fasas ut från nya Svanen-märkta hus

– Men det tog ett tag att identifiera och plocka bort alla rör från butiker och ersätta dem, säger Mathias Lindh.

Den nya leveransen har testats för att se att hårdheten är rätt.