Logga in

”Containerpriserna har sjunkit från runt 20 000 dollar till 5 000 dollar”

Publicerad
5 dec 2022, 06:10
| Uppdaterad
8 dec 2022

Lättare att få tag på småkomponenter och fraktpriser som sjunkit till en fjärdedel. Mycket pekar i rätt riktning, enligt Fredrik Hamrin, vd på Kylma, landets ledande grossist inom kyla och värmepumpar.

Tonläget höjs i värmepumpbranschen
Nibechefen: ”Andra förtalar våra värmepumpar!”

Installatörsföretagens rapport visar på en ny verklighet styrd av krig, inflation och materialbrist
Tio hot mot VVS-jobben

Hur stor komponentbrist råder det på marknaden?

– Det är högtryck i hela Europa på värmepumpar. Det kommer bli en riktig utmaning att se hur marknaden ska kunna täcka det enorma behovet av värmepumpar. Men komponentbristen varierar, beroende på var leverantörerna finns. Vi handlar med Asien, Europa och Sverige. Problemen är också större vid projektbaserade installationer som bygget av ett Ica Maxi, än med småkomponenter och reservdelar som installatörerna behöver varje dag.

Hur är det med priserna på transporter?

– Fraktpriserna har gått ner från höga nivåer. Containerpriserna har sjunkit, från toppnoteringen runt 20 000 dollar till 5 000 dollar. Och lagren sjunker. Installatörerna har tvingats till större framförhållning i projekten. Samtidigt har vi mötts med en otroligt stor förståelse från installatörerna, när det inte har gått att leverera produkterna så snabbt som vanligt.

Dubblerad produktionsyta i fabriken – så ska ännu fler CTC-värmepumpar nå den glödheta marknaden
Här är tillverkarens plan för att öka takten i fabriken

Finns det något som oroar dig?

– Att omställningen till grön kyla inte går tillräckligt snabbt. Det behövs speciell kompetens för att arbeta med propan och koldioxid. Risken är att de system som i många fall sätts på marknaden 2022 inte kommer vara hållbara lösningar i så många år framöver. En annan fråga är kompetensbristen. Vi skulle kunna anställa många fler, om vi hittar folk med rätt kompetens.