Logga in

Rörmokaren blev ormjägare: ”Det var extremt udda men roligt”

Publicerad
4 nov 2022, 08:49

Det blev en natt att minnas för rörmokaren som ryckte in som ormjägare på Skansen. Nu är han tillbaka i vardagen bland felande värmepumpar men är lika glad för det.

Emil Apelgren är VVS-montör på Svanströms El och VVS. Han kallades in när företaget hjälpte till i den välbekanta jakten på Sir Väs, eller Houdini som han döptes om till, på Skansenakvariet. Sökandet efter kungskobran blev omtalat världen runt.

Mer om ormjobbet:
Avloppskameror användes i kobrajakten på Skansen

Mer om Svanströms:
Branschen ställer upp för husägare som varit utan varmvatten i fyra år

Emil Apelgrens del i det hela började med att Svanströms hjälpte till med bland annat avloppskameror i början av jakten. Den slutade med att han var med när ormen hittades.

– Jag åkte dit natten mellan fredag och lördag för att kunna hjälpa till lite förutsättningslöst. Vi borrade upp hål i tak och väggar och sprutade in fogskum för att kunna låsa in ormen så att den inte skulle klättra uppåt längs taket. När vi gjort det så försvann ormen plötsligt. En av Kolmårdens reptilkillar som var där sa att han skulle gå ner till våningen under och fixa en grej. Fem minuter senare kommer han upp och säger “jag har den” och han hade den verkligen i händerna.

Ökade pulsen hos er då?

– När den väl var infångad och de höll i den så var vi bara en meter ifrån men det kändes väldigt tryggt. 

Så det var inte nervöst att vara där och jobba medan kobran var lös?

– Nej, de hade sån himla koll på säkerheten och sa åt oss att vi inte fick vara närmare än ett visst avstånd och man fick inte röra sig ensam i byggnaden, det fanns avspärrningar och så vidare. Jag var aldrig rädd eller orolig på plats. 

Det har gått några dagar, hur ser du på uppdraget nu?

– Det var extremt udda men ett roligt jobb. Det är lite rörmokare by day, ormfångare by night! Det var kul men samtidigt är det skönt att det är över i och med att det tog tid att hitta den och hela Sverige hade ögonen på Skansenakvariet och oss. Vi ville verkligen se till att hitta den där ormen. Det är inte många som kan säga att de varit med och fångat en kungskobra. 

Vilka jobb har du gjort sedan dess?

– Nu är det mycket felsökning för golvvärme som inte fungerar, cirkulationspumpar som har gett upp. Det är det klassiska när det blir kallt ute, alla värmepumpar börjat hoppa igång och då märker folk att det blir kallt i raddisarna. Lite vattenläckor, det vanliga, hederliga arbetet.

Intervju med Håkan Svanström:
TV-hantverkaren om tuffa kritiken

Är det långtråkigt nu efter det du var med om på Skansen?

– Nej det är lika kul som alltid, jag tycker om att jobba med händerna och fysiskt. Man får väl hitta spänningen i vardagen genom felsökning av värmepannor istället.