Logga in

TV-hantverkaren om tuffa kritiken

Publicerad
23 apr 2018, 12:29

Håkan Svanström syntes i nästan varenda hemmafixarprogram i tv. Men så försvann han ur rutan. Vi frågade vart han tagit vägen.

Jag har tackat nej till alla tv-produktioner nu för det behövs inte längre, säger han. Vi gör i stället egna filmer och publicerar i våra kanaler. Jag har anställt en inslagsproducent från Arga snickaren som jobbar heltid med våra filmer.

Har det gått bra för företaget tack vare tv-framträdandena?
– Vår logga, våra bilar och personalen syntes i flera tv-produktioner men det var mycket jobb och pengarna fick tas direkt ur kassaflödet. Med facit i hand var det väl investerade pengar. 2017 gjorde vi vårt bästa resultat hittills med en miljon i vinst på en omsättning på 28 miljoner.

Det låter ändå inte som någon jättevinst?
– Nej, men det är inte det viktiga. Vi ska ha en bra känsla i företaget, det ska kännas som det familjeföretag vi är. Och jag lägger fortfarande mycket pengar på marknadsföring. Förutom våra egna filmer lägger vi pengar på Google-annonsering.

Elinstallatörens mest lästa artikel 2017 handlade om att du sa fel i tv. Hur tog du kritiken?
– Ja gud, det skrevs spaltmeter. Jag märkte direkt att jag sa fel i en stressig inspelningssituation så vi tog om. Sedan använde de scenen med felsägningen. Men jag bryr mig inte. Jag har haft firma i 30 år och om någon verkligen tror att jag inte vet hur en jordfelsbrytare funkar så får de väl tro det.

Men är det tufft med kritiken?
– Nej, nej. Jag har lärt mig att alla negativa människor finns som motvikt till de positiva. Och jag vet att Google känner av allt som skrivs och det påverkar rankingen positivt. Så jag kan bara skratta åt det.

Du verkade trivas med tv-rollen?
– Jodå, det var kul. Och jag har blivit kontaktad av produktionsbolag efter det. Varför ska jag bara vara sidekick till andra? Jag kan inte säga så mycket om framtiden ännu men det finns saker på gång. Jag känner ju mycket folk och vet vad produktionsbolagen söker.

Du jobbade mycket med Martin Timell som försvann från rutan efter anklagelser om sexuella trakasserier. Hur var det där för dig?
– Vi är goda vänner men jag vet ingenting om det som det skrivs om Martin och tycker mest synd om honom. Han är dömd och avrättad i media.

Du är gift och har fyra egna vuxna barn och barnbarn. Pratar ni mycket om värderingar?
– Ja, det är alltid uppe till diskussion hemma. Mycket i den allmänna debatten har ju handlat om sexuella trakasserier och det är självklart inte okej. Varje normalt funtad människa vet hur man beter sig.

Vad är det största problemet i branschen?
– Det är all fusk och skit. Skojare som utsätter människor för fara.

Du för en kamp mot fusket, filmar och lägger ut. Vad driver dig till det?
– Jag tycker bara att det är ruttet. Någon vill tjäna så mycket pengar som möjligt genom att utsätta andra för livsfara. Hur svårt kan det vara att anlita en riktig elektriker för elarbeten?

Chefredaktören Fredrik Karlsson möter Håkan Svanström över en kopp te och en äggmacka i en intervju om ramp­ljusets betydelse. Foto: Jesper Mott

Fakta/Håkan Svanström
Ålder: 55.
Familj: Fru, fyra vuxna barn och åtta barnbarn.
Bor: Villa i Norrköping men är 90 procent av tiden i Stockholm.
Utbildning: Var fartygselektriker i flottan, två-årigt gymnasium till elektriker och läste in behörighet på statens skola för vuxna.
Karriär i korthet: Jobbade som elektriker på mindre firmor. Lade grunden till min egen firma 1991, jobbade i Tyskland några år och startade nuvarande firman 2001.
Vad är det första du gör på morgonen? – Gör min mattermos med gulaschsoppa eller köttfärssås, sen packar jag träningsväskan.
Ditt senaste hemmafix? – Bygger om köket i det tidigare vardagsrummet hemma i Norrköping.
Vad ligger på nattduks­bordet? – Min mobiltelefon med ljudböcker i och mitt headset.
Dold talang? – Jag målade oljetavlor under sju år, sålde allt och levde gott på det.
Hur sportar du helst? – Jag simmar två–tre gånger i veckan med tränare.