Logga in

”Vi kan leverera värmepumpar inom några veckor”

Publicerad
29 sep 2022, 06:01

Värmepumpstillverkaren Vaillants förra Sverigesatsning gick inte som man tänkt sig. Men nu tar företaget ny fart när efterfrågan når extrema nivåer.

Det är inte ovanligt att kunder och VVS-företag får vänta i ett halvår på leverans av en värmepump. Men den tyska tillverkaren Vaillant påstår att de kan leverera värmepumpar långt snabbare än så, beroende på modell.

Installatörer och slutkunder får vänta länge på sina beställda värmepumpar
”En extrem utveckling vi är inne i”

Hur klarar branschen att möta den ökade efterfrågan?
Äntligen – här kommer den nya värmepumpen

– Vi har ett spann på 4 till 20 veckor. Tack vare att vårt tyska moderbolag hela tiden skjuter in värmepumpar till Sverige får vi mycket kortare leveranstid. Med lite tur kan kunden få sin värmepump redan veckan efter beställningen, säger Thony Sundberg, vd på Vaillant Group Gaseres AB med säte i skånska Svedala.

I en reklamfilm på Youtube beskrivs det som att den tyska värmepumpen landar som en hjälp från ovan och bistår frysande svenskar med värmepumpar.

Satsningen på Sverige innebär också en ”dramatisk förstärkning” av personalen på huvudkontoret i Svedala, förklarar Thony Sundberg.

– Vi ska bli en av de 4–5 största på den svenska värmepumpsmarknaden. VI kanske inte blir det imorgon, men jag lovar att vi blir det på sikt, säger Thony Sundberg.

Vaillant räknar med att anställa 15 personer till huvudkontoret och dessutom sluta avtal med fler återförsäljare.

Men liksom alla andra värmepumpsföretag har även Vaillant problem med komponenter som saknas och leveransproblem.

– Vi klarar oss ändå bra, tack vare vårt tyska moderbolag. Tyskarna har upptäckt den stora potentialen på den svenska marknaden och bedömer Sverige som en mogen marknad med hög kompetensnivå. Energiomställningen med elpriser som sticker i väg gör sitt till, med stor efterfrågan på värmepumpar, säger Thony Sundberg.

Vaillants populäraste modell, luft/vattenvärmepumpen Aro Therm Plus, med ett miljövänligare köldmedium och som har utsetts till Bra val av Folksam, är också den som har kortast leveranstid.

2014 skrev VVS-Forum om er att ni skulle bli en av de tre största värmepumpsaktörerna på marknaden. Varför fungerade inte satsningen då?

– Nu blev det inte riktigt så, men vi har en strategi att växa och vi ska vara en av de fem stora spelarna på den svenska marknaden inom en snar framtid, säger Thony Sundberg, som inte vill uttala sig mer om det som hänt före hans tid i företaget.  

En skillnad, jämfört med för åtta år sen, är att Vaillant planerar en bättre servicegrad gentemot installatörer och samarbetspartners.

– Vi ska bli mycket mer tillgängliga på vår tekniska support.

Nu går det att köpa värmepumpar genom möbeljätten
Ikea börjar sälja värmepumpar

Hur ska ni få folk att våga köpa en värmepump av ett märke som de aldrig tidigare hört talas om?

– Vaillant grundades av tysken Johann Vaillant 1874 så företaget har en stabilitet och kvalitet. Det handlar om att skynda långsamt och övertyga slutkonsumenten att det här är en värmepump av en hög tysk kvalitet. Vi kommer inte att stressa fram lanseringen av Vaillant i Sverige, säger han.

FAKTA/VAILLANT SVERIGE

Huvudkontor: Svedala

Omsättning: 36,7 miljoner kronor (2021).

Antal anställda: 14

FAKTA/VAILLANT GROUP

Huvudkontor: Remscheid, Tyskland

Omsättning: 36 124, 4 miljoner kronor (3,3 miljarder euro)

Antal anställda: 16 000