Logga in

“Röret skär genom handsken som en kniv”

Publicerad
12 sep 2022, 06:00

Spirorör är väldigt vassa. Det vet ventilationsmontören Emil Larsson som hunnit med två sjukhusbesök med uppskurna fingrar under sitt dryga år i yrket. Hur gick det här till?

13 juli i år var det dags för det senaste sjukhusbesöket för  Emil Larsson, på Pemi Ventilation & Montage i Orsa, som då fick sy fem stygn i ett finger.

Få söker vård i tid
”De döljer vibrationsskadorna in i det längsta”

– Jag skulle stoppa in ett rör på en vind men det tog i en bräda och då skar jag mig. Jag hade varit på sjukhuset för en klämskada i plåtvik som resulterade i brutet finger bara en månad innan, berättar han.

Emil har lagt upp en bild på fingret i en Facebooktråd om skärskador med spirorör. Men han är inte värst drabbad av de som är med i den. En bild på en skada är så grov att den censurerats av Facebook.

Emil Larssons finger är nu återhämtat och fungerar hur bra som helst, säger han, 

– Jag hade nog kunnat åka in och sy vid ett par fler tillfällen mer än vad jag gjort men om man åker in beror lite på hur sugen man är på att jobba. Sjukskriven har jag aldrig varit, säger han.

” Sunt förnuft och att inte ha bråttom är väl receptet till framgång.”

Finns det något man kan göra för att slippa skära sig?

– Sunt förnuft och att inte ha bråttom är väl receptet till framgång. Det gäller nog alla. Jag har jobbat i drygt ett år och har hunnit dra rätt många spirorör vid det här laget men man skär sig lite varje dag ändå. Jag har handskar men de hjälper inte i alla lägen. Ibland skär röret igenom handsken, ungefär som om man körde en kniv rakt i handen, säger han.

Ditt jobb verkar lite riskabelt. Trivs du annars?

– Javisst, men just nu gör jag det tråkigaste man kan göra, jag isolerar en kattvind i Mora. Man kommer knappt in och ut. Annars är jag mest i vår filial i Idre som jag ansvarar för och är ute på oerhört mycket jobb. Jag är vad man kallar en arbetsnarkoman, det går i släkten.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen, är inte förvånad över att många skär sig på spirorör:

– De är sylvassa och konsekvenserna blir ofta djupa skärskador. Jag förstår egentligen inte varför rören ska behöva vara så vassa. Handskar är viktigt att ha, men de ska vara av bra kvalitet så att skäret inte går igenom den. En annan viktig sak är att handskar skyddar mot infektioner om man har småsår på händerna. Det kan också vara bra att fundera över hur olyckan gått till och om man kan jobba annorlunda för att undvika att det händer igen, säger han.