Logga in

Den topphemliga lyxrenoveringen som VVS-montören aldrig glömmer

Publicerad
9 sep 2022, 05:45
| Uppdaterad
8 sep 2022

Någonstans i Stockholm arbetar VVS-montören Tobias Asplund med ett projekt han aldrig kommer att glömma. Det är en renovering av en privatbostad för över hundra miljoner och allt omgärdas av stort hemlighetsmakeri.

Det är ett uppdrag som inte liknar något annat de gjort, eller sannolikt kommer göra igen. Ändå får de knappt prata om och absolut inte visa upp det. Renoveringen av en jättelik lyxvåning någonstans i Stockholms innerstad beräknas kosta runt 130 miljoner kronor och ta totalt fyra år. Bostaden kostade lika mycket till att köpa och ägaren har alltså lagt ned runt en kvarts miljard på sitt nya hem. 

Läs mer om spektakulära byggen:
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Fler glamourösa utrymmen:
Han förgyllde teknikrummet: ”Vill göra branschen sexigare”

– Det var en chock första dagen jag kom dit och såg vilken lägenhet det är och kommer att bli. Det finns ingenting som kan vara värre än det här, säger Tobias Asplund, arbetsledande montör på Rörresultat som har uppdraget.

Han har aldrig sett något lyxigare och heller inte arbetat med strängare krav tidigare. Vad är det då för installationer som ska in?

– Det är mycket av allt. Hela lägenheten har vattenburen golvvärme. Alla installationer ska vara ljudlösa och dolda vilket har varit väldigt svårt eftersom ljud uppstår i rör ibland. Det gäller att tänka till för att undvika vibrationer i väggar och mot andra installationer som kan ge missljud. Det får inte ske, säger han.

”Jag tror att många montörer skulle tappa hakan om de såg det här.”

Tobias Asplund

De höga kraven kräver många byggmöten och regelbunden samordning mellan alla yrkesgrupper på plats. Renoveringen har redan pågått i tre år och det dröjer ytterligare något år innan den är färdig. Det går inte snabbt, här får det kosta. Allt ska vara på millimetern perfekt.

Tobias Asplund säger att det har varit lärorikt att arbeta på det här sättet, när han fått ha många möten med alla inblandade. Det är inte ofta man ges chansen att sitta ned med designers och arkitekter gång på gång och diskutera vad som ska göras och hur. Det har också behövts eftersom det är ett knepigt projekt med extremt många saker att tänka på och nya situationer att ställas inför.

– Den häftigaste installationen var när vi drog kylmatningen upp till lägenheten. Då stod vi i ett hisschakt och drog upp det medan vi manövrerade hissen själva. Schaktet skulle bli en brandcell så jag hade inte mycket plats för att bygga de här feta rören som skulle mata lägenheten, säger Tobias Asplund.

Önskemålen har ibland varit orealistiska, vissa installationer fanns det inte en chans att de skulle kunna göra. Men nio gånger av tio har det till slut funkat att gå beställaren till mötes.

Golvvärme är lagd överallt, kylan är helt i koppar och tappvatteninstallationerna är skarvfria. 

Ett duschuvud från Vola, en detalj från en av ett flertal duschar som finns i våningen och det enda av utrustningen vi får se. Foto: Daniel Persson.

Förutom alla speciallösningar präglas lyxvåningen förstås också av exklusiva material- och utrustningsval. I ett av de sju badrummen finns ett platsbyggt tvättställ som mäter 3,5 meter. Tobias tvekar när han ska beskriva det.

– Jag vet inte hur mycket jag får säga men det är inte i porslin. 

Det är i marmor alltihop?

– Kan vara. Det är i någon form av sten kan jag berätta i alla fall.

Går det att hitta i någon katalog?

– Det är hämtat någonstans i Europa och det är ingen sten du köper på någon affär utan det är special och två års leveranstid.

Han beskriver hela bygget som en “extrem konstruktion” med svetsade stålbalkar som inte syns under stenskivan. Installationerna skulle förstås vara osynliga och det var trångt. Efter många svordomar gick även det vägen.

Tobias Asplund säger att det här jobbet kommer att finnas med honom för alltid och att han ser det som en ära att få ha gjort det. Känslan delas av arbetskamrater som är de enda han verkligen får prata med hela det här äventyret om.

– Vi snackar ofta om hur sjuka grejer vi har gjort i lägenheten, vad vi har lyckats med. 

Läs också:
Energisnåla fläktar på lyxkryssare

Men där stannar det. Mer detaljerat skryt utåt eller att visa bilder är uteslutet.

– Man har ju velat visa familjen vilket konstverk vi har gjort men vi har skrivit under papper på att vi inte får berätta om det och man får förstå kunden som vill ha ett privatliv. Jag tror att många montörer skulle tappa hakan om de såg det här. Det är nog inte många som gjort något likvärdigt. 

Den hemliga lyxvåningen

Privatbostaden ligger i Stockholms innerstad med en boarea på över 650 kvadratmeter. Renoveringen kostar cirka 130 miljoner och inköpspriset var i samma storlek. Våningen har sju badrum, 15 fläktluftskylare/AC. Allt material är specialbeställt och i specialkulör. Blandare kommer från Vola, toaletterna är från Japan och har tvättfunktion. Handfaten är platsbyggda i exklusiv sten, det största är 3,5 meter brett. Hela lägenheten har golvvärme från LK. 

Källa: Rörresultat