Logga in

Bill Gates utsåg framtidens toaletter

Publicerad
15 aug 2012, 11:51

I USA har IT-miljardären Bill Gates och hans fru Melinda utsett vinnarna i en tävling om att uppfinna en toalett som fungerar för de 2,5 miljarder människor som i dag saknar sanitet, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Vinnaren från amerikanska California Institute of Technology är soldriven och producerar vätgas och el.

På andra plats kom Loughborough University i Storbritannien för en toalett som producerar biologiskt kol, mineraler och rent vatten. Tredjeplatsen gick till University of Toronto i Kanada för en toalett som renar avföring och urin samt återvinner resurser och rent vatten.

Enligt FN:s beräkningar tas hälften av alla sjukhusplatser i u-länder upp av folk som blivit sjuka på grund av smittor från avföring och varje år dör 1,5 miljon barn av diarréer, uppger Ekot.

Gatesstiftelsen står bakom tävlingen ”Reinvent the Toilet Challenge”. Kraven är att den nya toaletten inte får spolas med vatten samt inte behöver el eller avlopp. Den ska ta vara på energi och näring i avföringen och inte sprida sjukdomar eller föroreningar. Dessutom får den inte kosta mer än 30 öre om dagen att sköta.

De vinnande toaletterna visas just nu på Gates-stiftelsens huvudkontor i Seattle och ska senare testas ute i fält i u-länder.