Logga in

”Hjälp, det flyter upp i golvbrunnen när man spolar i toaletten!”

Publicerad
7 dec 2020, 06:00

Vems är felet och vad kan man göra åt saken när det som spolas ned i toaletten dyker upp i golvbrunnen? Branschexperten Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, svarar. 

Det har hänt ett par gånger att lägenhetsinnehavare i relativt nybyggda fastigheter ringt panikslagna när det som spolats ner i WC-stolen flutit upp i golvbrunnen. Vi har också hört om problemet från andra VVS-kolleger. Är det ett vanligt med fekalier som flyter upp i golvbrunnen? Är det installatören som missat i byggskedet? Och vad kan man göra åt detta?

Läs mer: Här finns landets värsta avlopp

Vi hörde först talas om detta från ett par medlemsföretag i Säker Vatten som blev beskyllda för att ha gjort fel. Men nu har vi förstått att det är ett vanligt problem som många byggherrar känner till och försöker hitta lösningar på. En orsak till att detta händer i nyare fastigheter kan vara att flödena från blandare och WC är mycket lägre än när byggnormen skrevs.

Flödena från WC och blandare var tidigare nästan dubbelt så mycket som i dag. Det innebär att det i dag är mindre vatten som ska transportera bort fekalierna ur rören.En annan orsak kan vara byggtekniken, till exempel i tunna bjälklag, plattbärlag. Där gjuter man på 17–20 centimeter på plattbärlaget.

Läs mer: Vem stoppar de olagliga avloppen?

Det blir inte mycket plats kvar för installationerna mellan under- och överarmering. Det innebär att man inte kan dra rören med spillvatten så långt, inte längre än cirka 3,5 meter från en WC-stol om man ska ha rätt fall hela vägen. Några studenter på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) visade i ett examensarbete i ett laboratorietest med genomskinliga rör hur vattnet från toaletten gick baklänges upp mot golvbrunnen.Vi behöver ta reda på mer om detta och skapa en ny branschstandard.

Ett sätt är att när man ändrar dimension på rör så ska rören linjera i överkant i skarven. Då undviker man bakströmmar och att det kommer upp fekalier i golvbrunnen.Ett nytt projekt finansierat av SBUF (Svenska byggbranschens utvecklingsfond) ska titta närmare på problemet. Vi måste genom branschsamverkan hitta en ny standard med lösningar som hela branschen accepterar. I projektet finns VVS-företag, byggherrar, konsulter, VVS-fabrikanter med flera med. Både byggmetoder och produkter, som till exempel de prefabricerade avloppsgrodorna, måste anpassas.