Logga in

”Det handlar om en galen elektriker och en snäll rörmokare”

Publicerad
19 maj 2022, 08:50

Hallå där Peter Olofsson som skrivit ännu en deckare i rörmokarvärlden, den här gången med en elak elektriker som en av karaktärerna.

Du och författaren Kjell E Genberg gav förra året ut romanen “Och plötsligt blev du död”. Nu kommer uppföljaren, hur blev den till?

– Det var faktiskt på en sommarfest som Installatörsföretagens vd Ola Månsson började prata om “mormorn”, den absolut största rörtången. Jag kom på att det där är suveränt, den tar vi som mordvapen till nästa bok. I förra deckaren var det kloppan och sedan kan vi nästan räkna ut vad det blir i nästa bok. Jag kan redan nu utlova att det blir en skiftnyckel och då har vi klarat av de klassiska rörmokarverktygen som mordvapen. 

Läs mer om VVS-deckare:
”I böcker finns ingenting sådant här tidigare”

Testa dina kunskaper om gamla verktyg:
Quiz: Vad kan du om VVS-historia?

Hur många VVS-montörer använder mormorn till vardags i dag?

– Man får nog leta, jag tror inte någon rörmokare har med sig en sådan särskilt ofta. Vad man skulle ha den till på normala jobb nuförtiden förstår jag inte. 

Författaren Kjell E Genberg. Foto: Peter Olofsson.

Vad kan du berätta om handlingen?

– Utan att avslöja allt så kan jag säga att det är en elektriker som slår ihjäl rörmokaren. Det kan ju vara diverse schismer mellan elektriker och rörmokare, det tyckte jag att vi skulle göra en grej av. Mordet sker på ett nybygge i Bromma, där vi håller oss i både första och andra boken. Det har mycket att göra med att Sveriges VVS-museum ligger där och vi har lånat själva mormorn till omslagsfotot därifrån. 

Så att man får veta mördarens yrke spoilar inte handlingen?

– Nej det tycker jag inte, det är så mycket som händer i boken. Här handlar det om en galen elektriker och en snäll rörmokare och jag valde att köra på rörmokaren som den sympatiske eftersom den personen får ihop det med huvudpersonen i den första boken. Det här är en fristående fortsättning och många av karaktärerna från den första boken kommer igen. 

Läs mer om historiska prylar:
1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

Räknar du med att få skäll av elektriker efter det här?

– Det hoppas jag inte. I en deckare är ju allting överdrivet men jag hoppas och tror att läsarna ändå kan känna igen sig både på rörmokar- och elektrikerhåll. Det är ofta gny mellan de olika hantverkarna på en arbetsplats.

Ni tog reda på exakt hur mycket mormor-rörtången väger också, vad blev det?

– Mormors vikt är 7 kilo och 70 gram.