Logga in

”Man får ta den träning man hinner med efter jobbet”

Publicerad
7 feb 2022, 12:17

Rörmokaren Mehdi Zaghloumi är en av få utvalda som snart ska åka Vasaloppet så som det var för hundra år sedan – på gammaldags träskidor iförd vadmal. 

Jubileumsvasan firar att det är hundra år sedan det första Vasaloppet och åkarna ska använda tidstypisk utrustning, vad innebär det?

– Det är vadmalsbyxor och bomullsskjorta med pälsmössa eller gubbkeps som gäller. Kläderna är fruktansvärt tunga men väldigt varma också. Problemet är framför allt skidorna, det är den tunga utmaningen. Kläderna har jag vant mig vid eftersom jag tränat i dem, men skidorna…

Vad är det som gör dem så svåra att åka med?

– Det är helvedsskidor, gjorda av ett stycke som hyvlats ned. De har troligen tillhört en skogsväktare i Vemdalen för hundra år sedan. Den största skillnaden mot moderna skidor är nog själva fotfästet. Fötterna sitter fast på enbart läderremmar, så foten ligger inte still. Skidan kan peka åt ena hållet och foten åt andra. Det är ändå kul, bara man tar det lugnt. Och det är mäktigt att de finns kvar och går att åka på. 

Hur har du fått ihop utrustningen?

– Skidorna har jag fått tag på via en granne som har en liten verksamhet som tar hand om alla möjliga sorters skidor. Byxorna hittade jag på ett överskottslager i Nässjö, de hade massvis med gamla tidstypiska kläder. En vadmalsskjorta fick jag från av en snäll kvinna i grannbyn Vemhån. 

Hur kom det sig att du anmälde dig till loppet?

– För tre år sedan träffade jag en person som fick in mig på skidåkningen, jag visste inte ens vad längdskidor var då. Vi började åka tillsammans och han har peppat mig, jag har bland annat åkt det vanliga Vasaloppet. När jag fick höra att loppet ska fira hundraårsjubileum och ha en speciell tillställning så anmälde jag mig och hade turen att få bli en av de 139 som får plats.

Du jobbar som VVS-montör i Vemdalen, men du lämnade yrket ett tag?

– Ja jag jobbade som pizzabagare för att prova något annat efter att ha jobbat som rörmokare i åtta-nio år. Men nu i höstas så kände jag att jag var sugen på att komma tillbaka till branschen och tog ett VVS-jobb på Östersunds värme- och kylteknik. Det är kul, jag hade börjat sakna yrket efter några år. 

Hur funkar det att kombinera rörmokarjobb och att ligga i hårdträning inför loppet?

– Före jul var det otroligt mycket att göra och hinna med på jobbet. Det är väl så att folk vill ha klart saker innan de ska komma upp till fjällstugor och så, så då var det lite tuffare att hinna med träning. Annars är det oftare lite kortare dagar än när man jobbar i restaurangbranschen, så det är en fördel.

Hur har vintern varit hittills för er?

– Vi har haft mycket kyla, det var 20-25 grader kallt i flera veckor. Men det har ändå inte varit mer frysskador överlag jämfört med hur det brukade vara i Stockholm när jag jobbade där. Det kanske beror på att det är bättre isolerat här, man vet att det garanterat kommer att bli minus 20 regelbundet i fjällen. 

Jubileumsvasan

Vad: Loppet är en hyllning till de som åkte det första Vasaloppet 1922.

NÄR: Lördag den 12 februari.

Var: Start i Sälen och målgång i Mora.

Deltagare: Antalet är begränsat till 139, lika många som ställde upp för exakt hundra år sedan. Drygt 550 ansökte om att få vara med.

Källa: Vasaloppet.se.