Logga in

Pimpa Pumpen gör värmepumpen snyggare med graffiti

Publicerad
1 apr 2022, 06:00
| Uppdaterad
30 mar 2022

Äntligen har det mysiga lilla torpet blivit av med de dyra el-radiatorerna. Men – i stället sitter en avlång koloss på väggen som en vit elefant i rummet. I samarbete med en graffitikonstnär vill nu Pimpa Pumpen erbjuda vackra lösningar som gör värmepumpen till ett konstverk i stället.

Energieffektiva, enkla för kunden att använda och praktiska att kunna styra från mobilen. Ja, fördelarna med en luft/luft-värmepump är många, men:

– De är ju så fula! säger initiativtagaren till Pimpa Pumpen, Filippa Örstaprilenius.

Mer värmepumpsrelaterat
Elektrikern drog sönder backventilen vid installation av värmepump

har du alltid undrat
Fungerar värmepumpar sämre på vintern?

Det var när hennes partner ville installera en luft/luft-värmepump i deras lilla sommarhus på Österlen som hon kom på idén.

– Jag motarbetade det länge för mina föräldrar hade en i sin villa, där den knappt märks för att huset är så stort, men jag tyckte ändå den var stor och ganska hiskelig, och vårt torp är bara 40 kvadratmeter med låg takhöjd. Men när elpriserna började stiga körde Filippas Örstaprilenius partner Cinco de Mayo helt enkelt över henne och installerade värmepumpen bakom Filippas rygg en helg i december förra året.

”Det var ju egentligen den enkla biten. Att sedan få en värmepumpstillverkare att nappa på idén och ta fram möjliga lösningar var svårare. ”

Filippa berättar att hon är lösningsorienterad och i stället för att bli arg över den främmande vita pjäsen i det annars så välinredda vardagsrummet kom hon på – kan man inte dekorera den?

Sagt och gjort, tack vare att ett konstnärskollektiv hade sin verksamhet i närheten av torpet fick hon hjälp med skissa fram bilder som skulle passa.

– Det var ju egentligen den enkla biten. Att sedan få en värmepumpstillverkare att nappa på idén och ta fram möjliga lösningar var svårare. 

Många var konservativa och sa att ”det finns ingen säker lösning, värmepumpens hölje måste ju tåla värme”.

Men så till slut nappade installatören Jill Arskoj på Pumppunkten i Hässleholm och hjälpte Filippa Örstaprilenius med att hitta en dekalmöjlighet som var både värmetålig och enkel att klistra på själv.

– Det var en så tokig idé att jag bara var tvungen att se om det här var möjligt, skrattar Jill Arskoj vars man är billackerare och har många kontakter i branschen som har kännedom om special-klister.

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Med hjälp av graffittikonstnären Päivi Huhtikuu från konstnärskollektivet har Pimpa Pumpen tagit fram tre dekaler som genast gör värmepumpens innedel till en skulptur i stället för ett själlöst objekt.

– Vi lanserar dekalerna i dag, 1 april, alla får gärna komma förbi på ett glas jos och en tårtbit, välkomnar Filippa Örstaprilenius.