Logga in

”Nu är det dags för oss installatörer att brösta upp”

Publicerad
10 mar 2022, 08:35

Andreas Lavrell, vd på Nytorp Energy Group, uppmanar branschkollegor att hjälpa krigets offer. De senaste dagarna har han varit fullt upptagen med att samla in sovsäckar och liggunderlag till flyktingar från Ukraina.

Alla bolag i ”Nytorpsfamiljen”, Nytorp Energy Group med dotterbolagen Nytorps Rör, Opalab Relining, Effektoptimering och BL Eldesign är nu engagerade i att samla in bland annat sovsäckar, liggunderlag och hygien- och sjukvårdsprodukter till flyktingar som kommer till Sverige.

Rörmokaren Roger Harju tar emot bekanta som flyr från Ukraina
”Man får öppna sitt hjärta”

Företaget har gjort en helomvändning och stoppar alla leveranser till Ryssland och Belarus
Systemair ändrar sig – stoppar alla leveranser till Ryssland

– Många av dem, mest kvinnor och barn, har ingenting med sig, inte ens en väska. De kanske får sovplats hemma hos någon och då är sovsäckar och liggunderlag bra att ha. För unga tjejer kan flykten vara extra besvärlig eftersom de saknar hygienartiklar, säger Andreas Lavrell.

– Vi entreprenörer är bra på att sätta igång saker, säger han och uppmanar konkurrenterna att hjälpa till med insamlingen.

– Vi gräver ner stridsyxan! Jag har nu pratat med några av våra värsta konkurrenter som nu är med och hjälper till med insamlingen.

I en appell på sociala medier skriver Andreas Lavrell:

”Nu är det dags för oss rörmokare och andra branschkollegor att brösta upp! Varje dag framöver kommer det busslaster med kvinnor och barn som är i akut hjälp från det krigsdrabbade Ukraina!”

Det hela började med att flera anställda i ”Nytorpsfamiljen” har vänner som plötsligt åkt till Ukraina för att försvara sitt hemland. Det blev en diskussion om att samla in prylar till flyktingarna, men man visste inte först hur det skulle gå till rent praktiskt,

Nödrop från elutbildningen i Charkiv
Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

– En av våra projektledare, Patrick Nord, tog kontakt med organisationen bakom bussarna som går från Karlaplan i Stockholm till Polen med hjälpsändningar och kommer tillbaka med ukrainska flyktingar. De som arbetar med insamlingen till bussarna, däribland skådespelaren Kjell Bergqvist, gör ett fantastiskt jobb, säger Andreas Lavrell och tillägger:

En del av insamlingen på ”Nytorpfamiljens” kontor i Farsta. Foto: Privat

– Vårt kontor i Farsta är ”dropplats” för alla grejer som samlas in. I dag torsdag eller fredag ska en buss komma till Stockholm. När den har anlänt samlar vi ihop alla prylar i en rörbil och åker till Karlaplan där andra volontärer tar emot grejerna som de ger till de ankommande flyktingarna.

Andreas Lavrell driver ytterligare en insamling, men i form av pengar denna gång.

– Vi skänker 15 kronor för varje ny arbetsorder som rör- och elföretaget får in. Det kanske inte låter så mycket, men bolagen får in omkring 450 arbetsordrar tillsammans, vilket blir en slant.