Logga in

”Vi vill lyfta fram yrkesskickligheten som finns i branschen”

Publicerad
23 feb 2022, 06:00
| Uppdaterad
24 feb 2022

Har du gjort en särskilt snygg rördragning som likasinnade borde få njuta av eller hungrar du efter att få vila blicken på vacker rörkonst? Då kan VVS-Forums nya Facebookgrupp vara något för dig.

Stiger pulsen när du bockat fram ett intrikat mönster av glänsande koppar, när du fyllt ett rum av mäktiga ventilationsrör eller kanske fått trista pvc-rör att skina? Har du sett något snyggt som gjorde dig glad eller vill du kolla in andras bästa grejer? Det kan du göra i vår nya Facebookgrupp Rörskryt.

Fredrik Karlsson är chefredaktör för VVS-Forum. Foto: Peter Knutson.

Varför skapas den, chefredaktör Fredrik Karlsson?

– Vi vill lyfta fram den yrkesskicklighet som finns i branschen och skapa en plats för att visa upp väl utförda arbeten. Självklart ska ett bra arbete hålla god kvalitet på många sätt men här låter vi det estetiska träda fram.

Varför just en grupp på Facebook?

– Vi tror att det är bästa stället för att bygga en grupp för yrkespersoner som kan växa och skapa engagemang. Vi är en branschtidning som skriver om VVS för VVS:are. Vi lyfter problem för att skapa debatt som kan bidra till utveckling men det är också bra att lyfta fram bra saker som görs. Yrkesstolthet är viktigt. Det finns så många skickliga yrkespersoner inom VVS.

Vad betyder namnet Rörskryt?

– Det låter bra, kasta Jantelagarna åt sidan och skryt om något snyggt du eller kanske en kollega gjort i kopparrör, PVC-rör, ventilationsrör eller andra rör. Alla rör som är snygga är välkomna. Vi gillar rör, precis som ni läsare. 

Läs mer om vackra rör:
Så fixar du en snygg svanbock

Läs mer om yrkesglädje:
Hon visar upp jobbvardagen på Instagram

En annan rörälskare är Anders Pargell, känd som Rörmokarläraren. Han jobbar på Järfälla gymnasium och kämpar för att föra vidare hantverket och det estetiska sinnet till framtidens VVS-montörer. 

– Vi måste hylla de snygga jobben. Det är lätt att skratta åt någon som gjort något dåligt men vi borde komma ihåg det som är bra, det finns otroligt snygga rördragningar som vi ska vara stolta över i det här yrket, säger han. 

Även om eleverna förstås inte är färdigutvecklade i hantverket har han flera gånger blivit svårt imponerad i skolans verkstad på ett sätt som han talar om närmast känslosamt.

– Bland andra Andreas Wiborg som blivit tvåa i SM har varit här och tränat och gjort fantastiska installationer. Det är rörpoesi för mig. Ja, det är vackert.

Anders Pargell har också det som många andra VVS:are talar om: En ständigt påslagen VVS-blick. Ögonen dras till installationer var helst han går, närmast ofrivilligt.

– Jag brukar kalla det rörmokarsjuka. Man blir inte av med den, man kan sitta på en toalett hemma hos en kompis och tänka “Vad fan har de gjort där?” om en rördragning. Jag går i en källargång och tänker “herregud” eller “jäklar vad snyggt”. Jag fotar jättemycket också.

Förutom “riktiga” VVS-jobb finns förstås också rörkonst som är faktisk konst. Emilie Grönblad, VVS-montör på Rörteam i Östhammar, hör till dem som ibland ägnar sig åt det. Nyligen gjorde hon en ljusstake i kopparrör som butiken använde till en tävling bland kunderna.

– Det var en kul grej att ha som utlottning. Jag gick ut på lagret och kollade vad vi hade och gjorde den. Det är kul att göra något unikt som ingen annan har. Jag har bland annat också gjort en stor hylla av rör bland annat. 

Även hon är drabbad av rörmokarsjukan när hon rör sig ute i verkligheten.

– Ja man har blivit lite yrkesskadad på det sättet, när man kommer in på offentliga toaletter till exempel så kollar man och tänker att det här såg riktigt bra ut, eller så, säger hon.

David Liljeqvist i Helsingborg jobbade som VVS-montör när han började experimentera med rörkonst. Det resulterade bland annat i ett bord av svarta rör som han använde till sitt musikskapande.

Läs mer om rörkonst:
”Att skapa snygga rör­dragningar är väldigt kreativt”

– Jag snöade in på det ett tag och gjorde tavlor och klädställningar, lampor, bord och skoställ av rör. Det var grunden för mitt estetiska arbete, nu gör jag skulpturer och annat där jag använder tekniker jag lärde mig som VVS-montör, säger han.

Vi är säkra på att det finns fler som har rörmokarsjukan. Som gillar rörpoesi och rörkonst. Som blir rörda av vackra rör. Vi ses i Rörskryt, som du hittar här.

Det här är Rörskryt

Vad: En ny Facebookgrupp som administreras av VVS-Forum.

För vem: Alla sorters VVS-montörer med sinne för skönhet.

Hur: Sök upp gruppen på Facebook – eller använd länken ovan. Gå med och lägg upp dina egna bästa jobb eller snygga grejer du sett någonstans. Njut av andras bidrag.