Logga in

Rörmokare hittade bytet från miljonkupp i kyrkvägg

Publicerad
8 dec 2021, 17:00

En rörmokare som renoverade en megakyrka i Houston gjorde ett pulshöjande fynd. I väggen bakom en toalett låg hundratals kuvert med kontanter undangömda. 

Det började som en vanlig dag på jobbet i november för VVS-montören som arbetade med renoveringar i Lakewood-kyrkan i centrala Houston, Texas. Men den blev snart minnesvärd. Bakom kakel och isolering doldes något oväntat. Rörmokaren, presenterad enbart med förnamnet Justin, intervjuades nyligen i en lokal radiostation och berättade om det spektakulära fyndet, rapporterar NBC News:

Läs om fler märkliga fynd:
VVS-dikt av sliten rörläggare upptäcktes i slottsruin efter 134 år

Läs om fler VVS-upptäckter:
Rörmokarnas gömda hälsning hittades efter 33 år

– En toalett satt löst i väggen och vi tog bort kakelplattorna. När vi skulle ta bort toaletten så flyttade jag på lite isolering och då ramlade ungefär 500 kuvert ned, säger han.

– Jag tänkte “Åh wow!”.

Lakewood är en tidigare idrottsarena med 17 000 platser. Där huserar den kände pastorn och tv-predikanten Joel Osteen sedan många år. Hans program ses av miljontals amerikaner och sänds i en lång rad länder världen runt. Våren 2014 utsattes kyrkan för en kupp. Någon bröt sig in i kassaskåpet och kom över drygt motsvarande 5,5 miljoner kronor i kontanter och checkar.

Inbrottet har aldrig klarats upp. Polisen har inte hittat vare sig tjuvarna eller pengarna. Men nu visar det sig alltså att bytet, eller delar av det, sannolikt aldrig lämnade kyrkan. I sju år har det legat gömt i väggen inne på en toalett. Varför lämnades det där? Varför kom inte kassaskåpsknäckarna och hämtade det? Sådana frågor får vi kanske aldrig veta svaret på.

Läs om andra toaletthemligheter:
Se vilka fynd man kan göra i en WC-cistern

Rörmokaren som hittade kuverten genomgick möjligen under bråkdelen av en sekund en inre kris. Stoppa på sig pengarna själv inför julhandeln och låtsas som ingenting? Nej! Rakryggat yppa sanningen? Ja! Kuverten lämnades över till kyrkan och rörmokaren får enligt CNN nu 200 000 kronor i hittelön för sin goda gärning i juletid.

– Han sa ”Jag kan inte tacka er nog. Jag ville göra det rätta och jag gjorde det rätta. Det här är tuffa tider för alla så de här pengarna kommer att göra stor skillnad”, säger en talesperson för kyrkan om hur rörmokaren reagerade på belöningen.

Det är inte känt hur stor summan i de upphittade kuverten var. Jakten på tjuvarna fortsätter. Säkerligen fattar de vad de har gjort och att de kan åka in på anstalt för det här.