Logga in

Rörmokarnas gömda hälsning hittades efter 33 år

Publicerad
2 jun 2021, 07:24

I juni 1988 lämnade två VVS-montörer en hälsning i en källare vid Stureplan. Det dröjde 33 år innan den upptäcktes av en kollega. VVS-Forum letade upp Janne och Stefan som båda minns jobbet de gjorde den där sommaren för länge sedan.

VVS-montören Christoffer Sarfati var inte ens född när snusdosan lämnades på en undanskymd plats i en källarlokal vid Stureplan i Stockholm. För någon vecka sedan hittade han den när han var där på ett jobb.

Läs också:
Svenskarna fick lära sig lägga rör – av engelsmän

Läs också:
Se vilka fynd man kan göra i en WC-cistern

– Vi skulle byta ett sprucket avlopp och jag fick åla mig in i ett hål i ett bergutrymme de har i källaren. Där inne på en klippavsats låg den där dosan. Jag vände och läste på den och såg hur gammal den var, det var roligt så jag la upp bilder på den i Rörmokare utan gränser-gruppen, säger han.

På dosans baksida finns den handskrivna hälsningen ”Stefan och Janne 10/6 1988 – Rörgruppen”. Christoffer tackade i sitt inlägg för att de ”sparat en prilla till en kollega i branschen”. Men trots att dosan var halvfull blev det ingen löspaj.

Christoffer Sarfati. Foto: PRIVAT.

– Man är alltid sugen på en lössnus men den där var lite för torr, det funkade inte riktigt att trycka ihop som man hade önskat, säger Christoffer.

Stefan och Janne får vi tag i via Rörgruppen även om ingen av dem jobbar kvar där. Det visar sig att båda mycket väl minns renoveringsjobbet den där sommaren. Jan Åberg, nu vd på egna firman Miljöentreprenören, berättar att det var ett bolag i finansbranschen som hyrde lokalerna. Det här var under yuppieerans sista glänsande år, innan det blev 90-tal och finanskris.

– Jag tror att det bolaget hade hela kåken. Det var bara finansvalpar där, i garaget var det fullt av Porschar som killar i 20-25-årsåldern kom i, minns Jan.

– Vi skulle totalrenovera hela huset, det var ett roligt jobb. Allt var väldigt påkostat. Det var lyxbadrum som var fulla av svindyr marmor och vi bytte varenda rör i hela huset. Det är väl dags att byta igen snart.

Stefan Axelsson var den som snusade och lämnade kvar sin dosa. Vad tänkte han när han gjorde det?

– Det frågar du nu, 30 år senare (skratt). Jag tror jag tänkte att det här borde vara kul för den som eventuellt i framtiden kommer ned och ska byta avlopp igen. Jag daterade den för att se om den skulle dyka upp igen medan jag lever, säger han.

Han minns sommaren 1988 som en rolig period med mycket att göra, när det fortfarande var högtryck i ekonomin.

– Det var hur mycket jobb som helst då. Sedan kom 90-talet och allt gick i backen, i princip hela byggsvängen. Vi tappade många gubbar på den tiden.

De två jobbarkompisarna skildes åt ganska snart efter projektet vid Stureplan. Stefan Axelsson blev kvar på Rörgruppen i 28 år till, numera är han ombudsman för Byggnads Stockholm-Gotland. Jan Åberg har han inte pratat med på länge.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om VVS-historia?

– Det var kul att komma att tänka på honom igen via det här. Man tappar ju lätt kontakten. Men nu har jag skickat ett mejl till honom, så vi får se om jag får något svar.

Och själva dosan, vad snusade du?

– Det kommer jag inte ihåg faktiskt. Jag tror det mest var General som gällde på den tiden. Jag slutade snusa i september 2015.

Du blev inte överväldigad av sug efter en prilla när du såg din gamla dosa?

– Nä, det blev jag faktiskt inte. Ibland tänker man fortfarande att det vore smågott med en snus, men nu får det vara.