Logga in

”Bättre konstruktioner och färre vattenskador”

Publicerad
22 nov 2021, 08:15

Hallå där Thomas Lundgren, vd på Säker Vatten, vars nya branschregler mötte viss kritik när de kom vid årsskiftet. 

Vilka reaktioner fick ni när ändringarna infördes?

– Initialt var det en del som undrade varför de skulle göra saker på ett annat sätt och det blev visst motstånd på sina håll. Men det är verkligen en gärning för branschen att vi har synkat branschreglerna med GVK, Golvbranschens våtrumskontroll och BKR, Byggkeramikrådet.

Läs också:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

Läs också:
”Modulbadrummen kommer inte få vattenskador”

Hur har det gått?

– Nu börjar det bära frukt, vi är övertygade om att förändringarna ger bättre konstruktioner och utföranden och i förlängningen färre vattenskador. Det har blivit en bra början av att vi har synkat reglerna så att de olika skråna kan jobba på ett bra sätt. 

Kan ni se effekter än?

– Det fanns en ovana vid att jobba på det nya sättet men vissa företag har bland annat tagit fram brickor och annat material som är anpassat för de nya reglerna. Syftet med de nya bestämmelserna om avstånd mellan rören är att man ska kunna montera tätskiktet på ett bra sätt. Innan inträffade ofta skador för att rören satt för tätt. 

Läs också:
”Vi drillar in Säker Vatten-filoson så att den sitter hos eleverna”

Vad hör ni nu från branschen?

– Det är säkert vissa som är kritiska fortfarande men vi hör inte lika mycket sådant längre. Jag tror att man har anammat det nya tänket och de nya lösningarna och att man ser fördelarna. Vi var snabba med att bemöta och förklara branschreglerna genom de digitala seminarierna som haft närmare 1 000 deltagare. Det säger en del om intresset och engagemanget.