Logga in

Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?

Publicerad
11 nov 2021, 06:00

(FÖR PRENUMERANTER). Juristen Viktor Sterner reder ut vad som är viktigt att tänka på för entreprenören som drabbas.

Text

FRÅGA: I en pågående entreprenad enligt AB 04 har byggbolaget som är vår beställare gått i konkurs. Hur ska vi agera nu?

Läs också:
Juristens råd för att få betalt för materialprishöjningarna

Bedrägeri
”Allvarligt att det ens kan förekomma falska konkurser”

SVAR: När ett bolag går i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare som bestämmer över konkursbolaget. Det är därför viktigt att ni direkt sammanställer era krav på byggbolaget och meddelar förvaltaren om dem.

Tyvärr går det sällan att få ut några pengar, men för att det alls ska vara möjligt är det en förutsättning att ni har framställt era krav. 

Det framgår inte av frågan om ni har avtalat om att er beställare skulle ställa någon säkerhet, till exempel en bankgaranti, till er när ni ingick entreprenadavtalet.

Har ni avtalat om det innebär det en möjlighet att få betalt från någon annan aktör när er beställare gått i konkurs. Men ni behöver även då se till att framställa era betalningskrav. 

En annan vanlig fråga vid konkurser är om ni har rätt att ta tillbaka material som levererats. Huvudregeln är att material som ingår i utförda arbeten inte får tas tillbaka men att ni får ta tillbaka material som inte har använts och som ni fortfarande har tillgång till, men som befinner sig på arbetsområdet. Men eftersom det finns undantag är det bäst att ni pratar med en jurist innan ni agerar. 

Ni behöver också fundera på om ni ska häva ert avtal. Att er beställare har gått i konkurs är en hävningsgrund i AB 04 (och även i ABT 06). Om ni bör häva avtalet beror bland annat på hur mycket arbete som återstår. Går något fel med en hävning kan det bli väldigt dyrt för er. Därför är det viktigt att ni alltid pratar med en jurist innan ni häver.

Läs också:
”Har vi rätt till betalt för hela fakturan?”

Det finns alltså mycket att tänka på om er beställare går i konkurs. Om ni är medlemmar i Installatörsföretagen får ni gärna kontakta mig eller någon av mina kollegor för rådgivning. På vår hemsida har vi också samlat mer tips och råd gällande konkurser.  

Medlemmar hos Installatörsföretagen har tillgång till entreprenad­juridisk rådgivning, se mer info på www.in.se.