Logga in

Kan man installera en vanlig servicelucka i badrummet?

Publicerad
6 okt 2021, 10:17

( LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER ) VVS-Forums badrumsexpert, besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi svarar på frågor om våtrum, branschregler och fuktskador.

Kan man installera en vanlig servicelucka i badrummet?

Svaret är nej. Det här är en väldigt intressant fråga och många har blivit lite konfunderade över hur man ska göra. Men i samband med de nya branschreglerna som trädde i kraft i januari så kan man inte ha en vanlig servicelucka, eller inspektionslucka som man säger vardagligt. Förut var det tillåtet utanför våtzon ett men nu måste en servicelucka vara typgodkänd och testad med det tätskikt som monteras på väggarna. 

Läs också:
Får man installera tappvattenledningar i golvbjälklag med golvvärme?

Läs också:
”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

I dag finns i princip bara en lucka som uppfyller kraven men det kommer att komma flera. Mitt tips är att – om det går – placera fördelarskåpet eller serviceluckan i taket alternativt utanför badrummet och sedan dra läckageindikeringen in i våtrummet.

De här serviceluckorna är dyra, några tusen kronor, och väldigt otympliga. Den minsta modellen är 35 gånger 35 centimeter med en tjocklek på 7-8 centimeter så det krävs en hel del för att kunna installera den. Det bästa alternativet är som sagt taket om det går eller att placera den utvänd bort från våtrummet där luckan öppnas från ett angränsande utrymme som hallen eller sovrummet.

Läs också:
Besiktningsexpertens bästa tips vid badrumsrenovering

När vi hade våtzon ett och två så sträckte sig ettan en meter utanför duschen eller badkaret. Då kunde man placera luckan i samma rum men med minimal risk för fukt. Nu när Säker Vatten har tagit bort våtzonerna så kan den inte sitta på väggen någonstans därinne även om badrummet är 40 kvadratmeter stort om den inte är typgodkänd.