Logga in

Får man installera tappvattenledningar i golvbjälklag med golvvärme?

Publicerad
21 sep 2021, 06:00

(LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER) VVS-Forums badrumsexpert, besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi, svarar på frågor om våtrum, branschregler och fuktskador.

Får man installera tappvattenledningar i golvbjälklag med golvvärme?

Det här är en väldigt aktuell fråga. Att dra tappvattenledningar i golvet är en väldigt enkel väg och svaret på frågan är ja förutsatt att man kan säkerställa att temperaturen på tappkallvattenledningen inte överstiger 24 grader under 8 timmar alternativt att det inte finns risk för oavsiktlig uppvärmning från golvvärmen. 

Läs mer om Sajad Mirkhalafi:
Besiktningsexpertens bästa tips vid badrumsrenovering

Läs mer om Sajad Mirkhalafi:
”Vi hittade över 50 fel i det lyxrenoverade badrummet”

Flera tester visar idag att det krävs otroligt mycket isolering runt tappkallvattenledningen för att vara säker på att den inte riskerar att bli uppvärmd av golvvärmen. Blir den för varm så uppstår som bekant risk för legionella. 

Vi ser idag väldigt många badrumsrenoveringar där man har installerat ledningar i golvet på felaktiga sätt. Dels så ligger de mot varandra vilket de inte får göra men även när de är korrekt installerade så ser vi väldigt många gånger att så fort man drar på golvvärme blir ledningen väldigt varm vilket går emot både branschregler och Boverkets kraft – det finns en tydlig risk för legionellatillväxt. 

Vår rekommendation är att i möjligaste mån dra tappvattenledningar i taket eller väggar på platser där de inte kommer att värmas upp. Om man måste dra ledningen i golvbjälklagret så säkerställ att det finns tillräckligt med isolering för att undvika oavsiktlig uppvärmning. Då kan jag också sticka ut hakan och säga att några centimeters isolering räcker inte som många tror utan man behöver komma upp i mycket större isolering. Där har vi tyvärr haft fall där man behövt riva ut hela badrummet på grund av att vi har varit där och mätt temperaturen på kallvattenledningen och den har överstigit kraven.

Helt nya badrum har behövts göras om bara på grund av att hur tappvattenledningarna har dragits. Det är väldigt tråkigt. Många klagar på bristande utrymme och det är delvis rätt men jag upplever att en del vill göra den enklaste installationen och ta den rakaste vägen. Den vägen behöver inte nödvändigtvis vara den rätta, man behöver tänka om litegrann kring vilka vägar man kan ta. Kan vi dra den här via väggen eller via taket? Och om sådana förutsättningar inte finns så många man flagga upp det här i ett tidigt skede.

Läs också:
”Vi kan limma allt i ett badrum utom handfatet”

Ett misstag vi ofta ser är att när vi kommer för att göra slutbesiktning så märker vi att entreprenörerna inte har haft den nödvändiga dialogen med beställaren. Prata med kunden och säg att i ditt badrum finns inte möjlighet att dra rören i väggen eller taket och om du vill ha dem i golvet så går det inte att ha golvvärme, då måste vi antingen ta bort golvvärmen eller så behöver vi bygga ut väggarna tjockare. Beställaren måste vara delaktig i det här beslutet, många gånger så tänker entreprenören att jag ska fixa det som beställaren önskar men så blir det fel.