Logga in

Comfortchefen: ”Vi har blivit russinplockade på bolag”

Publicerad
13 okt 2021, 09:42
| Uppdaterad
2 mar 2022

Comfortkedjan går på offensiven med förvärv, delägarskap och breddar med ventilation och el.

Förändringen klubbades på Comforts ägarmöte nyligen.

Två av de största lämnar
Tunga avhopp från Comfort

Comfortmedlemmen omsätter 100 miljoner
Vestum köper stor och lönsam VVS-installatör i Göteborg

– Vi tycker att det är kul att våra ägare har tagit ställning och vill att vi ska ta en offensiv position på marknaden, säger Comforts vd Göran Swedérus.

Kedjan kommer att fortsätta ha och ta in nya medlemmar, men också börja köpa bolag. Samtidigt sker en satsning på att Comfort ska bli multidisciplinär och erbjuda även el och ventilation i hela landet. I dag finns en del multidisciplinära medlemmar samt ett fåtal som enbart har el eller ventilation.

– Det är en förvärvshysteri i vår och många andra branscher. Vi tycker att vi har en annan story än andra aktörer och vill utveckla kedjan långsiktigt, säger Göran Swedérus.

Kedjan har en plattform med en konsumentdel med både e-handel och butiker samt en entreprenad- och servicesida .

– Det finns redan en gemensam infrastruktur och en hög samverkan. Vi kan hjälpa varandra. för att fortsätta växa och utvecklas, säger Göran Swedérus.

Han anger två huvudskäl till förändringen. Kedjan kan i dag inte erbjuda en lösning för smidiga generationsskiften i bolagen när ägaren vill gå i pension. Den andra orsaken är förvärvsvågen som inleddes när Instalco klev in på banan 2014 och tog fart 2019. Comfort förlorade det året två av sina största medlemmar, Kungälvs Rörläggeri och Climat 80-gruppen som köptes av finska Are.

– Naturligtvis har vi som många andra blivit russinplockade på bolag. Det har varit en mognadsprocess för oss, men nu har vi hittat ett sätt att kunna ta hand om de Comfortmedlemmar som vill sälja och att rekrytera nya externa företag. Vi tycker att vi kan göra det här minst lika bra som alla andra aktörer.

I den nya strukturen kommer det att finnas tre varianter för företag att ingå i kedjan, som enbart medlemmar, delägare eller som dotterbolag.

– För ett fåtal medlemmar är nog inte ägandet det viktiga utan att få representera Comfort på den lokala orten. När det gäller dotterbolagen kommer vi naturligtvis gå ut externt och förvärva bolag, säger Göran Swedérus.

Det pågår diskussioner med bolag om förvärv. men ännu är inget klart.

– Bildligt talat börjar vi att gjuta bottenplattan nu, men vi har grävt mycket innan, både finansiella och legala rådgivare så det är inget egensnickrat.

Att kedjan ska förskjuta tyngdpunkten från VS till även el och ventilation beror på att många kunder efterfrågar ett multidisciplinärt erbjudande.

– Vi märker att det många gånger är ett vinnande koncept i upphandlingarna och för att skapa en vettig tillväxt behöver vi bredda oss. Det innebär inte att vi ska tvinga alla företag att bli multidisciplinära. En annan möjlighet är samverka med renodlade el- och ventbolag på den lokala orten, säger Göran Swedérus.

Det nya upplägget har flera likheter med Nordic Climate Group, som är sprunget ur kylkedjan Tesab. En skillnad är att Comfort ännu inte har något riskkapitalbolag i ryggen, men däremot finns en bank som en extern finansiär. Initialt blir det inte heller några organisatoriska förändringar i kedjan.

VVS-Forum reder ut orsakerna
Riskkapitalister driver uppköpsvåg

Comfort-kedjan finns i dag på 130 orter i Sverige och har ett 80-tal medlemsföretag.