Logga in

Vems var felet när regnet skadade installationerna?

Publicerad
4 aug 2021, 06:00
| Uppdaterad
30 jun 2021

Ett kraftigt regn ledde till att installationerna förstördes på grund av ett trasigt väderskydd, under pågående arbeten. Det har lett till diskussioner om vem som ansvarar för skadorna – entreprenören eller beställaren. Juristen Viktor Sterner reder ut.

Fråga: Vi utför en entreprenad för ett fastighetsbolag. Härom natten förstördes installationsarbeten som vi hade gjort på grund av att det regnade ordentligt och väderskyddet visade sig vara trasigt. I AF-delen (de administrativa föreskrifterna) som gäller för entreprenaden står det att fastighetsbolaget ansvarar för att det finns väderskydd under perioden som våra arbeten pågår. Men bolaget hänvisar till AB 04 och säger att vi är ansvariga för skadan. Vad gäller?

Läs också:
8 saker att ha koll på om du vill starta eget

Läs också:
30 grader inomhus – på grund av konsultmiss

Svar: Huvudregeln är, precis som fastighetsbolaget verkar vara inne på, att det är entreprenören som ansvarar för skada som inträffar under entreprenadtiden på en del av entreprenaden som inte är avlämnad, det vill säga innan entreprenaden godkänts vid slutbesiktning. Denna huvudregel finns i 5 kapitlets första paragraf i AB 04. Men där framgår också att det finns undantag. Entreprenören ansvarar inte för skada på entreprenaden som beror på beställaren. Entreprenören ansvarar inte heller för skada på entreprenaden som beror på krig, terrorhandling, uppror, naturkatastrof eller liknande omständighet.

Som jag uppfattar er fråga är det klarlagt att skadan på era arbeten beror på att väderskyddet var trasigt, vilket gjorde att regn trängde igenom. Även om det regnade ordentligt är det svårt att påstå att ett kraftigt regnoväder är en sådan naturkatastrof som utgör undantag från huvudregeln i AB 04. I det här fallet hade dock fastighetsbolaget ansvaret för att det finns ett väderskydd under den period som ni utför era arbeten.

Läs också:
”Har vi rätt till betalt för hela fakturan?”

Jag utgår från att väderskyddet, om det inte hade varit trasigt, hade skyddat mot regnet. I ett sådant fall går det absolut att hävda att skadan beror på er beställare, fastighetsbolaget. Då ansvarar inte ni för skadan och ni bör begära att fastighetsbolaget ska beställa ÄTA-arbete av er för att få skadan åtgärdad. Ni ska också alltid anmäla skadan till ert försäkringsbolag.

Medlemmar hos Installatörsföretagen har tillgång till entreprenadjuridisk rådgivning, se mer info på www.in.se.