Logga in

”Gamla rördragningar kan vara fascinerande”

Publicerad
19 aug 2021, 14:36

Civilingenjören Gustav Bergström brinner för vackra hus och detaljer. Tillsammans med en kollega har han startat den ideella föreningen Renoveringsraseriet som vill få stopp på ovarsamma renoveringar.

Text

Ni kämpar på bred front mot ”aningslösa renoverare”, bland annat på Facebook. Varför?

– Dels för att många renoveringar idag görs ovarsamt. Att mycket kasseras går stick i stäv med alla hållbarhetsmål. Dels för att vi tycker att det är viktigt att bevara värdefulla byggnadsdetaljer som ofta är av hög kvalitet och säger mycket om sin tid.

Han ringar in 3 viktiga frågeställningar
Allmännyttans expert: ”Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma”

Läs också
VVS-konsulten ger gamla toaletter nytt liv i villakällaren

Det är lätt att vurma för pampiga trapphus och vackra portar men finns det ventilationsluckor och golvbrunnar som är värda att bevara för framtiden?

– Haha, absolut. Man kan vurma för det mesta. Jag håller just på att lägga upp en bild på Instagram på en ventil från 1800-talet som är väldigt fint placerad.  Gamla rördragningar kan också vara fascinerande. Min pappa var bonde så jag fick hjälpa till att täppa läckor i lagården med lin och pasta. Då var det ingen plast.

Vad får er verksamhet för reaktioner från fastighetsägare och byggfolk?

– Vissa är positiva, andra är negativa och tycker att det är viktigt att byta ut allt till nytt. Kanske är de rädda att mista arbetstillfällen. Men att bevara ger också arbete fast av annat slag. Man kanske får lära sig nytt och göra mer hantverksmässiga jobb.

Återbruk och digitalisering
5 starka renoveringstrender

Vad har du för råd till fastighetsägare inför stambyten, ventilationsbyten och andra omfattande renoveringar?

– Inventera. Titta på vad som finns istället för vad som saknas. Till exempel kan gammal ventilation med självdrag fungera gaska bra tillsammans med en fläkt på taket.