Logga in

”Är trött på förståsigpåares råd att stänga av elpatronen”

Publicerad
27 apr 2021, 06:00
| Uppdaterad
26 apr 2021

Att stänga av elpatronen till sin värmepump för att spara energi och pengar kan få allvarliga konsekvenser, menar värmepumpsteknikern Eva Rosqvist.

Många värmepumpar har en elpatron som backup när det är riktigt kallt ute och är en extra säkerhet vid driftstörning.

Elpatronen kan avaktiveras om man inte vill använda den för tillskottsvärme, vilket verkar ha blivit allt vanligare åtminstone att döma av frågor som dyker upp i sociala medier.

Arn-fall
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Experterna reder ut
”Räkna med skyhöga elräkningar om vattnet är 60 grader”

Men det varnar Eva Rosqvist, administratör av Facebook-gruppen ”Värmepumpsteknik utan gränser”, för.

– Jag är trött på förståsigpåares råd att stänga av elpatronen. Gör inte det. Värmepumpen behöver tillskottet när det är hög belastning och kallt ute. Det som händer är att man har ihjäl sin pump i förtid, säger hon.

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist har sett en hel del exempel på avstängda elpatroner, när hon varit ute på jobb.

– Det finns till och med optimeringsguider att köpa på nätet med tips på att stänga av elpatronen, säger hon och pekar på att många tror att de inte ska ha någon elspets på grund av att de har varvtalsstyrda värmepumpar.

– Men om vi tar vintern som varit och som var lång och kall, så har pumparna fått gå väldigt hårt. Sannolikt kommer vi att få se fler haverier närmaste året på grund av avstängd elspets.

Vilka konsekvenser kan det få?

– Exempelvis luft/vattenvärmepumpar med avfrostningsfunktion kan få så låg temperatur i värmesystemet att avfrostning avbryts och maskinerna blir igenisade. Växlaren kan också frysa sönder, om underskottet blir för stort i systemet. Äldre pumpar bryter oftast inte på låg kondensortemp, utan när den avfrostar. Får värmepumpen in vatten i kylkretsen genom den trasiga växlaren så är det kört, anser hon.

Hur kan man folk att sluta stänga av elpatronen?

– Nyblivna husägare som köpt hus med befintlig värmepump blir chockade över elräkningarna en kall vinter. Men gör man en ren energiberäkning på bruttoenergi så ser man hur mycket värmepumpen har sparat jämfört med om huset värmts upp på ren el.

Till sist, hur är det med äldre bergvärmepumpar?

– När man installerar en varvtalsstyrd bergvärmepump är det viktigt att man inte överbelastar borrhålet, utan spärrar effekten till max vad borrhålet klarar av eller kompletterar med energiåtervinning från spillvatten och en uteluftsdel. Varvtalsstyrning innebär att man övervarvar kompressorn och det går bara att göra en viss tid, sen går den sönder. På en bergvärmepump som är rätt dimensionerad går elpatronen in med 150–300 kilowattimmar till en kostnad av 450 kronor som mest under ett helt år och en kall vinter Mer än hälften av detta är spets av varmvatten. Det är en fantastisk energibesparing jämfört med exempelvis eldningsolja, som i en normalstor villa kan ge en energikostnad på cirka 40 000 kronor per år, konstaterar Eva Rosqvist.