Logga in

Rikstäckande uppstickargrossist öppnar butik

Publicerad
26 mar 2021, 10:10

Den 19 mars öppnade VVS-grossisten Carpings en ny butik i Helsingborg.

Läs också: Växande marknad i Laholm, Båstad och på Bjärehalvön
Han tar över sin läromästares VVS-företag

Läs också: Försäljningen tog fart under sista kvartalet 2020
Rörgrossisterna passerade 18 miljarder

– Det fick bli en öppning utan pompa och ståt så här i coronatider, men nu har vi dragit igång och kunderna är välkomna hit, säger Daniel Skoog, platschef i Helsingborg, tidigare säljare för västra Skåne samt projektsäljare.

I butiken arbetar även säljarna Helene Möller och Marcus Bengtsson.

– Vi hade redan många kunder i västra Skåne och det fanns efterfrågan hos dem om en butik, säger Daniel Skoog.

Carpings hade varit på jakt efter en lämplig lokal i Helsingborg en längre tid. I slutet på förra året hittade Daniel Skoog rätt med det som tidigare hade varit en motorcykelbutik.

– Fastighetsägaren Castellum har byggt om lokalen helt och hållet för att den ska passa våra behov. Vi ville ha det ljust och öppet. Det ska vara lätt för kunderna att hitta och inte en massa höga hyllor för kundkontaktens skull.

Butiken är på knappt 1 000 kvadratmeter och det finns även ett utelager. Den ligger på Berga, nära både till centrum och E6-an.

– Det är ett ypperligt läge och vi ligger bredvid Storel, den största elgrossisten i Helsingborg. Det blir en win win eftersom vi har många kunder som håller på med både el och VVS, säger Daniel Skoog.

Öppettiderna för butiken är 6.30–16.30.

Butiken har ett larmat och kameraövervakat rum, internt benämnd ”holken”, där installatörer kan hämta material dygnet runt.

– De kan ringa oss om de inte hinner in i tid till butiken. Då lägger vi ut varorna där och de kommer åt dem med en passerbricka, till exempel om de behöver materialet tidigt på morgonen eller sent på kvällen utanför ordinarie öppettider.

Främst betjänar butiken kunder i nordvästra Skåne, det vill säga Helsingborg, Landskrona, Ängelholm och Båstad med omnejd.

– Men det har faktiskt kommit långväga kunder lite varstans ifrån under de första dagarna. En del av dem är troligen nyfikna på vårt upplägg.

Carpings har till skillnad från de största grossisterna inga egna varumärken.

– I stället erbjuder vi något vi kallar 100 procent original. Det är originalprodukter med välkända varumärken från utvalda leverantörer. Det har blivit vår nisch. Jag har själv arbetat som rörläggare innan och det inger alltid en trygghet när man jobbar med välkända produkter, menar Daniel Skoog.

Helsingborgsbutiken lagerför över 6 000 artiklar, med tydligt fokus på VS. Carpings har centrallager i Arlöv utanför Malmö och levererar varor till butiken därifrån, både påfyllningar och beställningar av artiklar som inte finns i butiken.

Carpings är en rikstäckande VS-grossist. Centrallagret levererar till hela Sverige och utesäljare bearbetar kunder i hela landet. Grossisten har även en butik i Tyresö söder om Stockholm genom systerbolaget VS Produkter.

Det kan bli fler butiker i framtiden. Fysiska butiker är ett bra komplement till utesäljarkåren, tycker Daniel Skoog

– Vi kommer åt en annan typ av försäljning på de orter där det blir butiker. Samtidigt kommer vi att jobba på samma vis som vi har gjort i alla år. Vi fortsätter åka ut till firmorna och fylla på deras egna lager samt leverera direkt till deras projekt.

I hela Skåne har Carpings egna lastbilar och chaufförer. Där kan kunderna beställa material fram till klockan 18 och få det levererat på morgonen dagen efter.

Vad annat utmärker Carpings?

– Det är ett familjeägt bolag med korta beslutsvägar. Alla har en nära kontakt med ledningen. Vi är väldigt anpassningsbara, säger Daniel Skoog.

Läs också: Solar Sveriges vd om hur de ska ta nya marknadsandelar
”Vi ser oss som en utmanare på den svenska marknaden”

företagsfakta

Carpingsgruppen omsätter drygt 150 miljoner kronor och har ett 40-tal medarbetare. Företaget grundades 1947 av Frida och Hugo Carping i Arlöv utanför Malmö. Då var verksamheten inriktad mot industri- och maskinförnödenheter, men efterhand blev sortimentet allt mer inriktat mot VVS. I början av 1970-talet tog Per-Gustav Carping över verksamheten och i samband med det utökades säljdistrikten successivt. 1995 etablerade sig företaget i norra Norrland och blev med säljkontor i Luleå en rikstäckande grossist. Sedan drygt tio år har den tredje generationen tagit över ansvaret för företaget genom vd Gustaf Carping. Kuriosa är att företaget är säte för det belgiska konsulatet i södra Sverige.