Logga in

Nystartaren Emil: ”Det svåraste är att nå ut”

Publicerad
24 feb 2021, 15:00

2020 startades rekordmånga nya VVS-företag, mitt under brinnande pandemi. Vi uppvaktade nystartaren, Emil Eriksson med EM Rörteknik i Nyköping, med tårta och snack om entreprenörslivet .

Emil Eriksson har tidigare drivit en firma tillsammans med en kollega. Men de bestämde sig för att gå vidare var för sig så 2020 var hans första år helt på egen hand, med mindre än halva kundunderlaget kvar sedan tidigare. Tajmingen kunde förstås varit bättre än behöva fajtas med en pandemi.

– Jag tror inte pandemin påverkat så mycket. Det svåraste är att nå ut, folk vet inte att jag finns, säger Emil Eriksson.

Han driver egen bilverkstad vid sidan av fasta tjänsten som VVS-montör: ”Den största nackdelen är väl att dygnet har för få timmar”

 

VVS-Forums chef­redaktör besökte Emil Eriksson hemma på gårdsplanen mellan uppdragen. Foto: Daniel RoosMen vi på VVS-Forum vet, vi snubblade över hans namn på en lista över nya företag. 515 nya VVS-företag startades 2020, 22 procent fler än året innan. Vi tyckte att en av dessa entreprenörer var en bra kandidat för en tårtuppvaktning.

 Rekordökning av nya VVS-företag 2020

 Tårtan har jag köpt på mitt lokala konditori och tagit bil från dörr till dörr för att göra det coronasäkert. Vi ses utomhus på gården där han bor utanför Nyköping. Han kommer precis från ett uppdrag i närliggande Tystberga där han felsökt ett borrhål för bergvärme.

– Jag jobbar mest med mindre jobb åt privatpersoner men har också jobbat som inhyrd hos andra företag under det första året, berättar Emil Eriksson.

Experten tipsar: 8 saker att ha koll på innan du startar eget

Den kamratliga stämningen företagare emellan har varit räddningen när det varit skralt med egna jobb.

– Det finns många småföretagare i Nyköping och vi hjälps åt, det finns jobb så det räcker åt alla så om någon får in ett stort jobb och man själv inte har något just då kan man hjälpa till.

Vad är det bästa med att vara VVS-montör?
– Variationen. Man stöter hela tiden på olika saker och lär sig nytt hela tiden. Och man måste vara duktig och ha bred kunskap för att klara yrket, säger Emil Eriksson som själv har tio år i yrket.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?
– Friheten. Det är bara kunderna som bestämmer över en, ingen chef. Man får ta hand om allt själv, all planering, själva arbetet och kundkontakten.