Logga in

Utsattes för konkursbedrägeri: Fick pengarna tillbaka – efter ett år

Publicerad
15 feb 2021, 06:00

Allt vändes upp och ner över en natt när bedragaren satte Rasmus Liwendahls VVS-företag i konkurs. Nu, har han fått pengarna tillbaka, men stressen har satt sina spår:”Hur sätter man pris på gråa hårstån?”, säger han.

Det är i dagarna ett år sedan Liwendahls Rör & Värme i Gustavsberg utanför Stockholm felaktigt försattes i konkurs. Någon hade förfalskat Rasmus Liwendahls namnteckning på en konkursansökan för företaget.

Ännu ett VVS-företag drabbat av falsk konkurs: ”Sådant här gör man bara för att djävlas”

Följden blev många nedlagda arbetstimmar för att rätta till felaktigheterna och att han fick betala konkursförvaltaren 37 500 kronor för det arbete han hunnit utföra.

– Efter många om och men fick vi tillbaka pengarna från konkursförvaltaren. Han hade i sin tur fått betalt av tingsrätten, säger Rasmus Liwendahl.

– Vi har haft god hjälp av medlemskapet i Installatörsföretagen och deras jurist Magnus Vidänge i kommunikationen med konkursförvaltaren och tingsrätten. Däremot har vi inte fått någon ersättning för alla arbetsdagar vi ägnat på att få rätsida på det här. Det har också gett några fler gråa hårstrån och jag vet inte hur man sätter pris på det.

Har ni drabbats på något annat sätt?

– Det har varit problem med våra krediter eftersom alla våra konton stängdes i samband konkursen. Vi har flera gånger inte fått betala med faktura och då valt att betala direkt med kort i stället för att slippa att ringa fler samtal till kreditinstituten.

Tillverkare begärde installatör i konkurs – Hade inte betalat förfallen skuld

Ni gjorde även en polisanmälan för urkundsförfalskning. Hur gick det med den?

– Utredningen lades ner väldigt fort av Polisen. De ringde mig en gång och jag berättade vad som hänt. Sedan fick jag ett brev om att det inte fanns något att gå på.

Vilka lärdomar har du dragit av det som hänt?

– Det räcker med att förfalska en namnteckning så kan man stänga ett helt företag. Vi fick sedan ingen hjälp alls av myndigheterna. En annan lärdom är att man får ligga i och inte ge upp.