Logga in

Få koll på cool fakta

Publicerad
21 aug 2020, 14:14

Har du koll på kylbranschen? Här är fem begrepp att ha koll för att hänga med i snacket.

Foto: Stockholm Exergi1. Fjärrkyla. 
I Stockholm finns världens största fjärrkylsystem. Bakom det står Stockholm Exergi. Systemet är omkring 250 kilometer långt och täcker bland annat centrala Stockholm, Nacka, Skärholmen, Tensta, Älvsjö och Kista/Akalla.

Quiz: Testa vilka rörläggar-slangord du kan!

Foto: Getty Images

2. Kryoteknik kallas kyltekniken som når temperaturer under –150 grader celsius, eller 123 kelvin. Ett exempel är flytande helium, den kallaste kända vätskan, som har kokpunkt vid −268,9 celsius. Flytande helium används bland annat i forskningsanläggningen ESS för supraledande material.

Quiz: Hur bra är du på elektriker-slang då?

Foto: Getty Images3. Graddagar för kyla är en statistikuppgift för energiuppföljning och energieffektivisering i fastigheter som samlas in av EU och anger när temperaturen avvikit från det normala med hänsyn till utetemperaturens variation. Antalet graddagar varierar från år och mellan länderna. 2018 hade Sverige 4,51 sådana, Cypern hade 805,71.

Foto: Getty Images4. Kyl inte i onödan. I projektet ”BF22 – Att utesluta onödig kyla” har Belivs undersökt hur mycket energi det går att spara genom att ta bort onödiga kyldiskar i livsmedelsaffärer. Ett exempel är att det används omkring 21 000 MWh i Sverige för att kyla snus i butiker.

 

Därför kyler Knivsta nya passivhus-ishallen med koldioxid

Foto: Getty Images5. Fakta och viktig information om f-gaser och f-gasförordningen finns på sajten alltomfgas.se. En del av sajten är Anläggningskollen där det går att räkna ut koldioxidekvivalenter, CO2e, för anläggningar och intervall för läckagekontrol.